Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

ES pavērs ceļu sarunām ar Krieviju

ES ārlietu ministri pirmdien plāno pielikt punktu pusotru gadu ilgušajiem strīdiem un atbalstīt sarunu sākšanu ar Krieviju par jauna sadarbības līguma noslēgšanu. Mandātu sākt sarunas sākumā bija traucējusi Polijas, pēc tam Lietuvas nepiekāpība. Sagaidāms, ka ES un Krievijas sarunās, kas varētu ilgt vismaz gadu, viens no smagākajiem jautājumiem būs sadarbība enerģētikas jomā.

Lietuvas iebildumi


Jaunais mandāts sarunām ar Krieviju aptver visas iespējamās sadarbības jomas, tai skaitā dod iespēju runāt par Latviju interesējošajiem jautājumiem, piemēram, transporta, eksporta tarifiem. Jaunajam līgumam, kā iecerēts Briselē, būs jāiezīmē Krievijas un ES turpmāko attiecību gaita. ES bija svarīgi panākt vienošanos par jaunu sarunu sākšanu pirms jūnijā plānotā sammita ar Krieviju, kurā pirmoreiz piedalīsies nesen ievēlētais prezidents Dmitrijs Medvedevs. Daļa rietumvalstu diplomātu neslēpj cerības, ka D.Medvedevs varētu ieņemt mērenāku nostāju, nekā viņa priekštecis, tagadējais premjers Vladimirs Putins. Pēdējos ES un Krievijas sammitos būtiskas vienošanās netika panāktas.

Jāatgādina, ka vispirms sarunu sākšanu par jauna sadarbības līguma izstrādi bloķēja Polija, tādējādi mēģinot panākt, lai Krievija atceļ aizliegumu importēt Polijas gaļu. Kad kompromiss starp Poliju un Krieviju tika panākts, viešot cerības, ka ES varēs dot zaļo gaismu sarunām, šo soli nobloķēja Lietuva. Viļņa vēlējās mandātā panākt daudz stingrāku valodu vairākos jautājumos: par enerģētisko drošību, teritoriālo konfliktu Gruzijā un Moldovā risināšanu, 1991.gada Medininku slepkavības organizatoru saukšanu pie atbildības.

Jārunā par problēmām


Galu galā Viļņa piekrita atbalstīt mandātu pēc tam, kad tam tika pievienoti papildu paziņojumi. Tiek pausta arī apņemšanās risināt naftas vada Družba jautājumu un sadarboties tieslietu jautājumos. Kopīgs paziņojums pievienots par gatavību veicināt Gruzijas un Moldovas "iesaldēto konfliktu" atrisināšanu. Kopumā mandāta tekstam ir pievienoti septiņi paziņojumi. Tai skaitā ir iekļauta Lielbritānijas prasība pārrunāt ar Krieviju noindētā aģenta Aleksandra Ļitviņenko lietu.

Lai arī Latvija atbalstīja Lietuvas nostāju lielākajā daļā no minētajiem jautājumiem, tā tomēr, tāpat kā Igaunija, uzskatīja, ka svarīgāk ir vispār sākt sarunas ar Krieviju. Tā kā jaunais ES un Krievijas sadarbības līgums būs jāapstiprina visām dalībvalstīm, tad šī būs vēl viena iespēja valstij paust savas iespējamās bažas kādā no jautājumiem. "Svarīgākais, ka mums ir visu dalībvalstu vienošanās apstiprināt mandātu, un problemātiskie jautājumi joprojām būs partnerības sarunu jautājums," uzsver ES prezidējošās valsts Slovēnijas ārlietu ministrs Dmitrijs Rupels.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits