Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Parādē Maskavā pirmo reizi soļo NATO valstu karavīri

Maskavas Sarkanajā laukumā 9.maija rītā notika militārā parāde par godu Otrā pasaules kara beigu 65.gadadienai. Pirmo reizi tajā maršēja ar NATO dalībvalstu karavīri - ASV, Francijas, Lielbritānijas un Polijas, kas savulaik bija antihitleriskās koalīcijas dalībnieces.

Uz svinībām Maskavā ieradušies daudzu pasaules valstu līderi, viņu vidū Vācijas kanclere, Polijas, Azerbaidžānas, Kazahstānas, Mongolijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un vēl citu valstu prezidenti. Kā vēsta BBC, vizīti Maskavā ir atcēlis Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Itālijas premjers Silvio Berluskoni. Viņi nav varējuši ierasties eirozonas finanšu problēmu dēļ. Raidsabiedrība arī vēstīja, ka krievu puse esot noraidījusi Prinča Čārlza ierašanos, kas būtu varējis pārstāvēt Lielbritāniju.

Sarkanajā laukumā parādi klātienē noskatījās ap trim tūkstošiem Otrā pasaules kara veterānu no kopumā 24 valstīm.

Sarkano laukumu šķērsoja 161 militārās tehnikas vienība, tai skaitā kodolspējīgās raķetes "Topoļ-M" un Otrajā pasaules karā izmantotie tanki T-34, un pār Maskavu pārlidoja 127 lidmašīnas un helikopteri. Parāde ilga 72 minūtes.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, uzrunājot kara veterānus un viesus, teica, ka šis karš krievus ir padarījis par spēcīgu nāciju.  Viņš atgādināja, ka Padomju Savienība uz sevi uzņēmās lielākos fašistu triecienus. “Uz Austrumu fronti viņi novirzīja trīs ceturtdaļas savu karavīru. Gribēja pārvērst krāsmatās mūsu zemi, bet tā vietā viņus sagaidīja neizmērojams vīrišķības un spēka pretspars.” Bijusi tikai viena izvēle – uzvarēt vai kļūt par vergiem.

Šis karš ir padarījis mūs par spēcīgu nāciju, uzskata Krievijas prezidents. “Mūsu kara veterāni ir snieguši mums pašu svarīgāko – viņi izkarojuši mums brīvību.”

D.Medvedevs norādīja, ka “mēs nekad neaizmirsīsim karavīrus, kuri cīnījās frontē, sievietes, kuras rūpnīcās stājās vīru vietā, bērnus, kuriem bija jāiztur savam vecumam neiedomājami pārbaudījumi – viņi visi ir kara varoņi”. Prezidents teica, ka praktiski katrā krievu ģimenē kāds ir gājis bojā karā vai pazudis bez vēsts, miris blokādes laikā vai koncentrācijas nometnē. "Ar to nevar samierināties, nevar aizmirst, lai viņiem mūžīga piemiņa," sacīja D.Medvedevs 65.gadadienā kopš Otrā pasaules kara beigām.

“Pirms 65 gadiem nacisms tika sagrauts, tika apstādināta veselu tautu iznīcināšanas mašīna. Mūsu valstij un visai Eiropai tika atdots miers. Tika pielikts punkts ideoloģijai, kas grāva civilizācijas pamatus,” teica D.Medvedevs.

Desmitos vakarā pēc Maskavas laika notiks uguņošana, kad raķetes tiks šautas no kopumā 16 vietām pilsētā. Uguņošana ilgs 15 minūtes.

(papildināta ar FOTO, turpinājums sekos)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits