Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ģenerālštāba priekšnieks: Krievija plāno iegādāties tikai pilnībā aprīkotu "Mistral" klases karakuģi

Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Nikolajs Makarovs paziņojis, ka Krievija no Francijas ir gatava iegādāties tikai pilnībā aprīkotu "Mistral" klases helikopteru bāzes kuģi, kuru aprīkos ar Krievijā ražotiem helikopteriem.

"Ja pieņems galīgo lēmumu par "Mistral" [iegādi], karakuģi iegādāsimies tikai tad, ja tas būs pilnībā aprīkots - ar visām vadības, navigācijas un bruņojuma iekārtām," laikrakstā "Rossijskaja gazeta-Ņedeļa" publicētajā intervijā paziņojis Makarovs.

"Vienīgais izņēmums būs helikopteri. Mēs izmantosim savējos. Pārējais būs pilnīgs aprīkojums atbilstoši viņu [Francijas] standartiem," piebilda ģenerālštāba priekšnieks.

Jau vēstīts, ka Francijas amatpersonas ir paziņojušas, ka Krievija un Francija risina sarunas par četru helikopteru bāzes kuģu "Mistral" iegādi, turklāt vismaz vienu no tiem pēc Francijas licences varētu uzbūvēt Krievijā. Ārvalstu plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka Maskava ir interesējusies par "Mistral" klases kuģu iegādes iespējām arī Nīderlandē un Spānijā.

Pēc ekspertu aplēsēm, viena šāda kuģa iegāde Krievijai varētu izmaksāt līdz pat 500 miljoniem eiro (aptuveni 350 miljoniem latu), un, ja darījums notiks, šī būs pirmā reize, kad kāda no NATO dalībvalstīm piekritusi pārdot Krievijai modernu militāru tehniku. Francija gan sola, ka "Mistral" Krievijai pārdos bez bruņojuma.

Uz 199 metrus garā "Mistral" iespējams izvietot jūras kājnieku bataljonu, 16 helikopteru un 40 "Leclerc" tipa tanku, divus vai trīs nelielus desanta kuģus un līdz pat 70 transportlīdzekļu. Šis kuģis ir paredzēts bruņoto spēku operācijām piekrastē, un to var izmantot gan miera uzturēšanas un glābšanas misijās, gan cīņā pret pirātismu.

Bažas par iespējamo kuģa iegādes darījumu paudušas ASV Aizsardzības ministrijas, kā arī visu triju Baltijas valstu amatpersonas.

Lai kliedētu šīs bažas, Latviju, Lietuvu un Igauniju apmeklēja Francijas Eiropas lietu ministrs Pjērs Lelušs. Vizītes laikā Tallinā viņš paziņoja, ka "Mistral" pārdošana Krievijai varētu būt galīgais apliecinājums, ka aukstais karš ir beidzies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits