Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Gorbačovs aicina rīkot atkārtotas Krievijas Valsts domes vēlēšanas

Pēdējais (un vienīgais) PSRS prezidents Mihails Gorbačovs trešdien paziņoja, kas uzskata pirms trim dienām notikušās Krievijas parlamenta apakšpalātas vēlēšanas par netaisnīgām, kā arī aicināja Krievijas varas iestādes anulēt to rezultātus un sarīkot jaunas vēlēšanas, vēsta BBC News.

„Valsts vadībai ir jāatzīst, ka noticis liels skaits falsifikāciju un viltojumu, kamdēļ paziņotie rezultāti neatspoguļo vēlētāju gribu,” M. Gorbačovs sacīja intervijā aģentūrai Interfax.

Pēc PSRS eksprezidenta vārdiem, arvien vairāk Krievijas iedzīvotāju netic, ka oficiālie vēlēšanu rezultāti ir godīgi. Savukārt sabiedrības viedokļa „ignorēšana diskreditē varu un destabilizē situāciju valstī”, izteicās M. Gorbačovs.

„Tādēļ es uzskatu, ka esošajai varai ir jāpieņem tikai viens lēmums: anulēt vēlēšanu rezultātus un sarīkot jaunas vēlēšanas,” viņš piebilda.

Jāatgādina, ka atbilstoši provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem, valdošā partija Vienotā Krievija saņēmusi 49,3% vēlētaju balsu un iegūs 238 no 450 deputātu mandātiem. Tālāk seko komunisti - 19,2% (92 mandāti), Taisnīgā Krievija - 13,25% (64 mandāti) un liberāldemokrāti - 12% (56 mandāti). No 7% barjeru nepārvarējušajām partijām visvairāk balsu atdots par Jabloko - 3,3%.

Atbilstoši 2008. gadā veiktajām izmaiņām Krievijas konstitūcijā, šis Valsts domes sasaukums tiek ievēlēts nevis uz četriem gadiem, kā tas bija līdz šim, bet gan uz pieciem gadiem.

Vienlaikus opozīcija un ārvalstu novērotāji norāda, ka vēlēšanu gaitā pieļauts liels skaits dažādu pārkāpumu, kas visi bijuši vērsti uz to, lai nodrošinātu Vienotās Krievijas uzvaru. Piemēram, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) novērotāji paziņoja, ka balsošana Krievijas Valsts domes vēlēšanās kopumā atbildusi Krievijas likumdošanai un Eiropas standartiem, lai gan fiksēts lielāks skaits dažādu darbību ar mērķi atbalstīt Vienoto Krieviju, kā arī pārkāpumi balsu skaitīšanas gaitā un novērotāju darba kavēšana.

„Lai arī vēlēšanās piedalījās septiņas partijas, atteikums reģistrēt vairākus politiskos spēkus sašaurināja politiskās konkurences iespēju. Tāpat konkurence bija nosvērta par labu valdošajai partijai, vēlēšanu administrācija nebija neatkarīga, vairums mediju nebija objektīvi, un valsts varas iestādes nepamatoti iejaucās dažādos līmeņos,” teikts sākotnējā Eiropas novērotāju atskaitē, kas tika izplatīta pirmdien.

Valstī arī notikušas vairākas protesta akcijas pret vēlēšanu norisi un to rezultātiem, kuru gaitā apcietināti kopumā vairāk nekā 1000 cilvēku, lielākā daļa no viņiem - Maskavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits