Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Krievija akceptē ECT spriedumu Beslanas ķīlnieku krīzes lietā

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedums, kurā kritizēta Krievijas rīcība 2004.gada Beslanas ķīlnieku krīzes gaitā, netiks apstrīdēts, trešdien pavēstīja Krievijas Tieslietu ministrija.

ECT aprīlī atzina, ka, risinot Beslanas ķīlnieku krīzi, kas prasīja 332 dzīvības, Krievija pieļāvusi nopietnas nepilnības.

Tiesa lika Krievijai izmaksāt trīs miljonus eiro lielu kompensāciju 409 izdzīvojušajiem ķīlniekiem un ķīlnieku tuviniekiem.

Kremlis spriedumu pārsūdzēja ECT Lielajā palātā, tomēr tiesa šonedēļ apelāciju noraidīja, līdz ar to galīgi apstiprinot spriedumu, kuru Maskava trešdien piekrita akceptēt.

Spriedums "tagad stāsies spēkā", norādīja Tieslietu ministrija, piebilstot, ka nekādas jaunas pretenzijas izvirzītas netiks.

Aprīļa spriedumā ECT norādīja, ka, neskatoties uz iepriekš saņemto informāciju par terora akta plānošanu, Krievijas varasiestādes "nedarīja pietiekami daudz, lai apturētu teroristu pulcēšanos un gatavošanos", kā arī nepastiprināja skolas apsardzi.

Tiesa drošības operācijas plānošanā un vadīšanā konstatēja nopietnas nepilnības, operācijai nav bijis oficiālas vadības, un tā rezultātā pieņemti kļūmīgi lēmumi un nav bijis vajadzīgās koordinācijas.

Tanku lielgabalu, granātmetēju un liesmu metēju izmantošana bija pārmērīga, un šo soļu dēļ pieaudzis upuru skaits, teikts tiesas paziņojumā.

2004.gada 1.septembrī smagi bruņotu kaujinieku grupa Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā par ķīlniekiem sagrāba aptuveni 1100 bērnu, viņu vecākus un skolotājus, pieprasot Krievijas valdībai apturēt karadarbību Čečenijā un tās spēku izvešanu.

Ķīlnieku krīze ilga divas diennaktis un beidzās 3.septembrī ar skolas ēkas ieņemšanu triecienā, kas izvērtās par haotisku asinspirti ar 332 bojāgājušajiem, no kuriem puse bija bērni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits