Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
43 gadu laikā Sojuz-U raķete izmantota 787 misijās

Krievija beidz izmantot ilgāk kalpojušo nesējraķeti Sojuz-U

No Baikonuras kosmodroma Kazahstānas teritorijā trešdien oficiāli pēdējā misijā devusies vēl padomju laikos radītā nesējraķete Sojuz-U, pavēstījusi Krievija kosmosa aģentūra Roskosmos.

The Moscow Times vēsta, ka šī raķete pirmo reizi izmantota 1973. gadā un darbības laikā sasniegusi vairākus rekordus, tostarp kā visilgāk kosmosa izpētē izmantotā raķete pasaules vēsturē. 43 gadu laikā Sojuz-U raķete izmantota 787 misijās.

Roskosmos stāstījis, ka Sojuz-U ir lielākā un viena no viszuzticamākajām Sojuz grupas raķetēm. Sojuz vēsture aizsākās ar R-7 raķeti, ar kā palīdzību tika palaista Sputnik raķete, ar ko misijā 50. gadu beigās un 60. gadu sākumā devās Jurijs Gagarins.

Sojuz-U aprīkojumā ir vairākas novecojušas funkcijas, ieskaitot analogu vadības sistēmu, kas pamudināja Roskosmos beigt šīs raķetes modernizēšanas pasākumus jau 2015. gadā. Sojuz-U vadības sistēmas būvētas Ukrainā. 

The Moscow Times arī norāda, ka Krievijas kosmosa programmu ietekmējušas arī Krievijas un Ukrainas militārais konflikts. Sojuz-U "pensionēšanās" ir daļa no plašākiem Krievijas kosmosa saimniecības centieniem atdalīties no Ukrainas piegādātājiem - šīs saistības saglabājušās kopš padomju laikiem. Vairāki sadarbības projekti jau kādu laiku iesaldēti.

Tāpat kā Sojuz-U, vairs netiks izmantots arī tās atvasinājums Sojuz-FG. Pašlaik Roskosmos aizstās pašā Krievijā radītā Soyuz-2, bet vēlāk lietā tiks likta raķete Angara, kas būs pirmā Krievijā radītā pēc PSRS sabrukšanas radītā raķete, taču līdz šim izmēģināta vien divas reizes un tās turpmākas izmantošanas apstākļi ir neskaidri. Tāpēc pašlaik tiek spriests, ka Sojuz vēl kādu laiku būs Krievijas kosmosa programmas karognesēji.

No Baikonuras kosmodroma Kazahstānā trešdien uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) palaists Krievijas bezpilota kravas kuģis Progress MS-05, ko zemes orbītā nogādāja nesējraķete Sojuz-U.

Šī ir pirmā Krievijas kosmosa misija pēc decembrī piedzīvotās neveiksmes ar kosmosa kuģi Progress MS-04, kas avarēja nepilnas septiņas minūtes pēc starta.

Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka avārijas iemesls bija nolaidība nesējraķetes Sojuz trešās pakāpes dzinēja izgatavošanā, atklāja kāda amatpersona.

Pēc avārijas visi raķešu dzinēji tika rūpīgi pārbaudīti.

Plānots, ka Progress MS-05 SKS sasniegs piektdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits