Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievija palaiž kosmosā cilvēkveidīgu robotu

Krievija ceturtdien palaida raķeti ar bezpilota kosmosa kuģi, kurā atrodas cilvēkam līdzīgs robots, kas pavadīs desmit dienas Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS) un mācīsies, kā palīdzēt astronautiem.

Robots, kam dots vārds Fjodors, ir pirmais kosmosā nosūtītais Krievijas robots.

Fjodors no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā devās izplatījumā ar kosmosa kuģi Sojuz MS-14. Plānots, ka kuģis SKS sasniegs sestdien un tur paliks līdz 7. septembrim.

Ierasti kosmosa kuģus Sojuz vada cilvēks, bet šoreiz tas lido bezpilota režīmā, lai varētu pārbaudīt jauno avārijas glābšanas sistēmu.

Kosmonautu vietā īpaši pielāgotā pilota krēslā ar drošības siksnām tika piesprādzēts Fjodors, kam rokās bija neliels Krievijas karogs.

Cilvēkam līdzīgais 1,8 metrus garais robots sver 160 kilogramus.

Fjodoram ir savs konts sociālās saziņas vietnēs Instagram un Twitter, kuros var sekot, kā robots apgūst jaunas prasmes, piemēram, ūdens pudeles atvēršanu. SKS tas izmēģinās savas prasmes zemas gravitācijas apstākļos.

"Tas savieno un atvieno elektrības vadus, izmanto standarta priekšmetus no skrūvgrieža un uzgriežņa atslēgas līdz ugunsdzēšamā aparātam," televīzijas uzrunā pirms palaišanas sacīja Krievijas kosmosa aģentūras perspektīvo programmu un zinātnes direktors Aleksandrs Blošenko.

Pēc orbītas sasniegšanas robota tviterkontā tika ierakstīts, ka "lidojuma eksperimentu pirmais posms norisinājās saskaņā ar plānu".

Fjodors imitē cilvēka kustības, kas ir nozīmīga prasme, lai attālināti palīdzētu astronautiem un pat cilvēkiem uz zemes izpildīt uzdevumus, kamēr viņus ieskauj eksoskelets.

Blošenko ziņu aģentūrai RIA Novosti sacīja, ka nākotnē tādi roboti veiks bīstamas operācijas, piemēram, iziešanu atklātā kosmosā.

Fjodors nav pirmais robots, kas nogādāts izplatījumā.

2011.gadā ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) palaida cilvēkveidīgu robotu Robonaut 2, ko uzbūvēja kompānija General Motors. Tehnisku problēmu dēļ 2018. gadā tas tika nogādāts atpakaļ uz Zemi.

2013.gadā Japāna kopā ar SKS pirmo kosmosa komandieri no Japānas nosūtīja kosmosā nelielu robotu Kirobo, ko izstrādāja kompānija Toyota. Tas bija spējīgs sarunāties japāņu valodā.

Top komentāri

Neslāvs
N
krievu robots ?! vaņka - alkohola delīrijā !
Baltu dūre
B
90 % šo dzimtļaužu ir cilvēkveidīgi roboti !
Def
D
analogof ņet.gaidisim kad tas robots kuģi nogāzīs:}
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits