Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Krievijas aicinājumam sašķelt Gruziju varētu nebūt daudz piekritēju

Krievijas parlaments pirmdien aicināja prezidentu Dmitriju Medvedevu atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību, atbalstot šo reģionu atšķelšanos no Gruzijas. Šis aicinājums izraisījis rietumvalstu neapmierinātību, jo Rietumi uzskata, ka nedrīkst apšaubīt Gruzijas teritoriālo vienotību. Maskava iebilst, ka pēc bruņotā konflikta nevar būt ne runas par Abhāzijas un Dienvidosetijas atgriešanos Gruzijas sastāvā. Krievijas parlamenta deputāti domā, ka starptautiskā sabiedrība agri vai vēlu būs spiesta samierināties ar šo patiesību. Osetīni līksmo

Abas palātas (Valsts dome un Federācijas padome) lēmumu par Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarības atzīšanu pieņēma vienbalsīgi. Valsts domes priekšsēdētājs Boriss Grizlovs pavēstīja: "Krievijas vēsturiskā loma kā miera garantam Kaukāza reģionā ir palielinājusies. Kaukāzs vienmēr bijis un būs Krievijas stratēģisko interešu zonā." Dienvidosetijas galvaspilsētā Chinvali lēmums par neatkarības atzīšanu izraisīja separātistu sajūsmu. Reuters ziņo, ka pa Staļina ielu braukājuši ļaudis ar Dienvidosetijas un Krievijas karogiem, kas klieguši "uzvara, uzvara".

Federācijas padomes priekšsēdētājs Sergejs Mironovs apgalvo, ka lēmums par Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarības atzīšanu tiek pamatots ar "tautu tiesībām uz pašnoteikšanos". Krievijas prese gan spriež, ka Maskavai daudz svarīgāk ir saglabāt savas militārās bāzes Abhāzijas un Dienvidosetijas teritorijā.

Krievija aicina arī pārējās pasaules valstis atzīt abu reģionu neatkarību. Taču šim aicinājumam, visticamāk, nebūs daudz piekritēju. Rietumvalstis uzsver, ka negrasās atteikties no atbalsta Gruzijas teritoriālās vienotības principam.

Vācijas kanclere Angela Merkele prognozē, ka arī D.Medvedevs neparakstīs galīgo lēmumu par Abhāzijas un Dienvidosetijas atzīšanu.

Ziemeļkipras modelis

Krievijas politologs Aleksejs Malašenko spriež, ka Maskavas aicinājumu varētu atbalstīt tikai tādas valstis kā Ziemeļkoreja un Venecuēla. Kā raksta laikraksts Kommersant, Maskavas attiecības ar abiem separātistu reģioniem varētu veidoties līdzīgi kā Turcijas attiecības ar Ziemeļkipras Turku Republiku. Kommersant atgādina, ka savulaik Kiprā iebruka Turcijas karaspēks, kas okupēja daļu salas teritorijas. Kipras turki šajā teritorijā izveidoja savu valsti, ko atzinusi vienīgi Turcija. Ziemeļkiprā joprojām izvietots Turcijas karaspēks.

Dienvidosetijas separātistu līderis Eduards Kokoiti izteicis pateicību Krievijas deputātiem par atbalstu, ko Maskava sniegusi osetīniem un abhāziem. Krievijas reģionālās attīstības ministrs Dmitrijs Kozaks tikmēr ziņojis premjeram Vladimiram Putinam, ka Dienvidosetijas valdības izveidošanu plānots pabeigt līdz nedēļas vidum. Krievija aktīvi iesaistījusies valdības veidošanā, jo Dienvidosetijas līderis E.Kokoiti lūdzis Maskavai palīdzēt ar kadru atlasi. Nav noslēpums, ka Krievijas specdienestiem ir liela ietekme Dienvidosetijas separātistu valdībā, jo Maskavas ielikteņi jau agrāk iecelti Dienvidosetijas premjera, drošības dienesta vadītāja un citos svarīgos amatos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits