Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Krievijas Antidopinga aģentūra vēl nav izpildījusi pamatprasības

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ceturtdien ar deviņi balsīm "par", divām balsīm "pret", bet vienam no 12 izpildkomitejas locekļiem atturoties, lēma atjaunot Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbību. WADA lēmums jau izpelnījies asu kritiku, tostarp no vairāku citu valstu nacionālajām antidopinga aģentūrām, turklāt Krievija pagaidām vēl praksē nav ieviesusi vienu no pamata prasībām diskvalifikācijas atcelšanai, proti, nav nodrošinājusi piekļuvi Krievijas Antidopinga aģentūras Maskavas laboratorijā uzglabātajiem atlētu urīna paraugiem, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

WADA, kas Krievijas dopinga uzraugiem deva uzticības kredītu, brīdināja, ka Krievijas pusei jānodrošina piekļuve urīna paraugiem un Maskavas laboratorijā uzglabātajiem datiem WADA noteiktā termiņā. Pretējā gadījumā diskvalifikācija, kas ilga vairāk nekā trīs gadus, var tikt atjaunota.

Kritiķi gan norāda, ka WADA ar lēmumu ir pārsteigusies un vajadzējis gaidīt, līdz Krievija faktiski izpilda to, ko solījusi. Aizvadītajā nedēļā 14 Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) locekļi atklātā vēstulē WADA brīdināja, ka Krievijas Antidopinga aģentūras darbību nedrīkst atjaunot, līdz nav izpildīti visi 2017. gadā uzstādītie nosacījumi, tostarp jau minētā piekļuve Maskavas laboratorijas datiem, kā arī WADA ziņojumā par Krievijas pārkāpumiem iekļauto secinājumu atzīšana. IAAF locekļi uzskata - ja WADA pieļaus jebkādus kompromisus, tad institūcijas reputācija tiks sagrauta.

Viena no WADA izpildkomitejas loceklēm, kas balsoja pret RUSADA tiesību atjaunošanu, ir organizācijas viceprezidente Linda Helelanda. Viņa dienu pirms gaidāmā balsojuma pievienojās tiem, kas publiski pauda aicinājumu pagaidām vēl neatjaunot RUSADA darbību. "Es redzu, ka [Krievijas puse] veic uzlabojumus, es atzīstu RUSADA centienus," bilda Helelanda, tomēr uzsvēra, ka pagaidām visi kritēriji vēl nav izpildīti.

Bijušā Krievijas Antidopinga aģentūras Maskavas laboratorijas vadītāja Grigorija Rodčenkova, kurš bija atslēgas persona Krievijas dopinga programmas izgaismošanā, advokāts Džims Valdens paziņojumā medijiem norādīja, ka "WADA lēmums atjaunot RUSADA darbību ir olimpiskajā vēsturē lielākā nodevība pret godprātīgajiem sportistiem." Rodčenkova pārstāvis asi vērsās pret WADA, norādot, ka "ASV lieli šķiež naudu, finansējot WADA, kas acīmredzami ir nespējīga vērsties pret Krievijas valsts sponsorēto dopinga programmu."

IAAF Atlētu komisijas pārstāvis, bijušais soļotājs Inaki Gomezs vietnē Twitter, norādīja, ka par WADA lēmumu nav pārsteigts, bet tik un tā ārkārtīgi vīlies, brīdinot, ka Pasaules Antidopinga aģentūra riskē ar savu reputāciju.

Tikmēr Krievijas puse RUSADA ģenerāldirektora Jurija Ganuss pauda gandarījumu par WADA lēmumu un apņēmību prasības izpildīt.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas atlētu pieķeršanas dopinga lietošanā ir mainīta virkne Soču ziemas olimpisko spēļu rezultātu, tostarp diskvalificēts karjeru jau noslēgušais krievu bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs. Viņa pilotētās ekipāžas 2014. gadā ieguva zeltu kā divnieku, tā četrinieku sacensībās, bet vēlāk abas medaļas krievu sportistiem tika atņemtas. Līdz ar to divniekos pie olimpiskās bronzas tika mūsu Oskars Melbārdis un Daumants Dreiškens (sākotnēji 5. vieta), bet četriniekos Melbārdis, Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga sudrabu nomainījuši pret zeltu. 

Zubkovs pēc diskvalifikācijas saņemšanas vērsās arī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), tomēr viņa apelācija netika apmierināta. Tā savukārt tika apmierināta krievu skeletonistam Aleksandram Tretjakovam, kurš Sočos guva zeltu, apsteidzot latvieti Martinu Dukuru, lai gan arī šis Krievijas sportists sākotnēji saņēma diskvalifikāciju.

Top komentāri

Rita
R
Ir tacu skaidris, ka WADA ir starptautiski korumpeta organizacija, kuram vel ir par to saubas. Ka var atjaunot darbibu, ja nav izpilditas visas noteiktas prasibas?
:)
:
No 196 diskvalificētiem "par dopingu" krievu sportistiem, pie atkārtotām pārbaudēm, dopinga paliekas atklāja tikai vienam, pārējiem nekas netika konstatēts! Un visa tā Maklarena "izmeklēšana" ar ķērkšanu par analīžu konteineru maiņu - nekas vairāk, ka tikai rietumu netīrās spēles bez pierādījumiem, to saprot visa pasaule un jau sen, bet pārbiedētie rietumu sportisti, kas paši sašpricēti līdz nemaņai, jo "esot slimi", ķērc tikai tāpēc, ka šiem vairs nekādas medaļas nespīdēs un sanāk, ka savu veselību šie nobeidza pa velti!
Urīnaanalīze
U
Vispareizāk būtu, ja reiz beigtu šo liekulības teātri ar sportistu šķirošanu un dopinga meklēšanu. Gan profesionālais, gan amatieru rekordu sports, gan ar dopingu, gan bez dopinga ir absolūti graujošs cilvēka veselībai. Lieciet viņus mierā! Ja kāds ir sevišķi sajucis, lai špicē sev kaut vai mašīneļļu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits