Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Krievijas cilvēktiesību aizstāvi notiesā par padomju režīma nomelnošanu

Maskavas tiesa daļēji apmierinājusi Otrā pasaules kara veterāna Viktora Semenova sūdzību pret žurnālistu un cilvēktiesību aizstāvi Aleksandru Podrabiņeku, kurš bija atļāvies asi kritizēt padomju režīma veterānus. Tiesa atzina, ka A.Podrabiņeks aizskāris veterānu godu un cieņu. Viņa pienākums būs samaksāt V.Semenovam kompensāciju, bet piespriestā summa ir diezgan simboliska. Par goda un cieņas aizskaršanu būs jāsamaksā 1000 rubļu (16,5 lati), lai gan veterāns bija prasījis 500 000 rubļu (8250 latu).


A.Podrabiņekam arī jāatsauc viena frāze no sava raksta. «Runa ir par frāzi «Jūsu dzimtene nav Krievija, jūsu dzimtene ir Padomju Savienība. Jūsu valsts, paldies Dievam, neeksistē jau 18 gadu». Nav skaidrs, kā to vispār iespējams atsaukt. Kas ir jāatsauc: Padomju Savienības izjukšanas fakts vai tas, ka cienījamais veterāns dzimis PSRS?» aģentūrai Interfax stāsta A.Podrabiņeka advokāts Vadims Prohorovs. «Mēs tomēr pārsūdzēsim šo spriedumu, lai gan ar savu absurdumu tas varētu mūs apmierināt.»


Padomju veterānu sašutumu pagājušogad izraisīja A.Podrabiņeka raksts interneta vietnē Ej.ru, kurā žurnālists asi kritizēja padomju veterānu organizācijas, kas ar Maskavas amatpersonu palīdzību piespieda mainīt ēstuves Antisovetskaja (Pretpadomju) nosaukumu, jo tas aizvainojis veterānu jūtas. A.Podrabiņeks pauda viedokli, ka padomju veterāni satraukušies par ķecerīgo nosaukumu, jo tieši viņi bijuši gulaga nometņu sargi, nošaušanas poligonu bendes.

A.Podrabiņeks uzskata, ka jāciena veterānus, kas cīnījušies pret nacismu, bet tautas cieņu nav pelnījuši padomju režīma aizstāvji. Žurnālists apgalvo, ka viņi ir pelnījuši tautas nicinājumu, bet īstie varoņi ir cilvēki, kas pēc kara cīnījās pret komunismu «Lietuvas un Rietumukrainas mežos, Čečenijas kalnos un Vidusāzijas smiltīs». Raksta noslēgumā A.Podrabiņeks secina: «Pēcteču nicinājums — tas ir mazākais, ko pelnījuši padomju režīma cēlāji un aizstāvji.»


Pēc raksta publicēšanas pret A.Podrabiņeku tika sākta aktīva vajāšanas kampaņa, ko vadīja Kremlim lojālās jauniešu organizācijas Naši (Mūsējie) aktīvisti. A.Podrabiņeks pat bija spiests uz laiku mainīt savu dzīvesvietu, jo baidījās no izrēķināšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Skandalozais raksts

Padomju veterānu sašutumu izraisījušais Aleksandra Podrabiņeka raksts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits