Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Krievijas ekstrēmisti pastiprina uzbrukumus

Katru gadu Ādolfa Hitlera dzimšanas dienā 20.aprīlī Maskavas un citu Krievijas lielpilsētu milicijā tiek izsludināts paaugstinātas gatavības stāvoklis. Varas iestādes raizējas, ka šajā dienā varētu aktivizēties nacionālradikāļi. Tiesa, Krievijā jau vairākus gadus nekādas masu akcijas Hitlera jubilejā nenotiek. Tas gan nenozīmē, ka norimušas arī tā saukto skinhedu (skūtgalvju) aktivitātes. Pēc Iekšlietu ministrijas datiem, tikai Maskavā un Maskavas apgabalā vien no decembra līdz martam skinhedi nogalinājuši 40 cilvēkus.

Piekāva un pazuda


Marta vidū vienas dienas laikā dažādos Krievijas galvaspilsētas rajonos tika fiksēti četri šādi gadījumi. Sešos vakarā pilsētas ziemeļos no nezināmu uzbrucēju rokas cieta kāds divdesmitgadīgs Tadžikistānas iedzīvotājs. Pēc pusstundas Maskavas austrumos tika atrasts noasiņojošs kāds cits šīs Vidusāzijas valsts pilsonis. Astoņos vakarā pilsētas rietumu rajonā tika piekauts un smagi ievainots trešais tadžiks, bet vēl pēc divām stundām līdzīgu gadījumu fiksēja pilsētas dienvidrietumos. Milicijai joprojām nav izdevies noskaidrot, vai todien Maskavā darbojās vairākas grupas, vai arī visos uzbrukumos vainojami vieni un tie paši cilvēki.

Iekšlietu ministrijas Zinātniskās pētniecības institūta darbinieks Igors Sundijevs šonedēļ paziņoja, ka novērojams liels "ekstrēmistiskas noslieces" noziegumu skaita pieaugums. Gada pirmajos divos mēnešos Krievijā reģistrēti 58 šādi noziegumi, kas ir par 10% vairāk nekā tādā pašā 2007.gada periodā. Varas iestādes tomēr apgalvo, ka Krievijā nav organizētas skinhedu kustības, bet gan tikai atsevišķas grupas.

Šo grupu dalībnieki sazinās internetā. Ekstrēmistu forumos tiek apspriesti dažādi rīcības veidi pilsētas ap­stākļos. Turpat forumā viņi norunā satikties noteiktā vietā. "Pirmo sastapto neslāvu piekāva vai nodūra ar nazi, pēc tam pazuda," stāsta I.Sundijevs.

Bīstamā Maskava


Milicijas ziņas apstiprina tiesībsargājošās organizācijas. Interneta izdevumā Polit.ru publicētajā analītiskā centra Sova ziņojumā norādīts, ka visa 2007.gada laikā skinhedi nogalināja 73 cilvēkus. Šogad par skūtgalvju upuriem kļuvuši jau vairāk nekā 150 cilvēku. Lielākoties tie ir Vidusāzijas valstu pilsoņi, kas Krievijas lielpilsētās ieradušies peļņas meklējumos. Gadās arī uzbrukumi vietējo augstskolu afrikāņu studentiem un "neslāviska izskata" Krievijas pilsoņiem.

Pirmajā vietā nacionālistiski motivētu uzbrukumu skaita ziņā ir Maskava. Liela skinhedu aktivitāte novērojama arī Sanktpēterburgā un Voroņežā. Turklāt, kā norādīts Sova ziņojumā, kopš 2008.gada sākuma tikai viens noziegums ir atklāts un nonācis līdz tiesai. Altaja Republikā par slepkavību un laupīšanu notiesāja trīs nacionālistus. Lielāki panākumi milicijai ir cīņā ar nacionālistisku propagandu. Kopš gada sākuma šajā saistībā izteikti astoņi notiesājoši spriedumi. Skaļākā bija grupējuma Format 18 līdera Maksima Marcinkeviča lieta. Ar savu atbalstītāju grupu M.Marcinkevičs, kurš pazīstams ar iesauku Zobens, vairākkārt uzbruka ieceļotājiem no Vidusāzijas, turklāt tas viss tika nofilmēts un ievietots internetā. Par vainīgu starptautu naida kurināšanā tika atzīts arī bijušais Krievijas preses ministrs Boriss Mironovs. Tiesa, viņu no soda atbrīvoja, jo lietai bija iestājies noilgums.

Cilvēktiesību aizstāvji apšauba valdības apgalvojumu, ka skinhedu grupējumi nav saistīti ar politiskajām organizācijām. Vairākos reģionos pēdējā vēlēšanu kampaņā no Komunistiskās partijas tika izvirzīti savu nacionālradikālo pārliecību neslēpjoši kandidāti. Sova arī norāda, ka sabiedrība neuzzina par visiem šāda veida uzbrukumiem un slepkavībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits