Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Krievijas komunisti pasludina Valsts domes vēlēšanas par neleģitīmām

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija (KPRF), kas pagājušajā nedēļā notikušajās Valsts domes vēlēšanās ieguva otro lielāko balsu skaitu, sestdien paziņojusi, ka uzskata šīs vēlēšanas par neleģitīmām, jo ļoti liels skaits balsu ir viltots par labu valdošajai partijai Vienotā Krievija.

"KPRF paziņo, ka Valsts domes vēlēšanas nebija godīgas un brīvas. Mēs tās uzskatām par neleģitīmām kā no morālā, tā politiskā viedokļa," teikts KPRF Centrālās komitejas prezidija paziņojumā. Tajā teikts, ka KPRF vēlēšanu rezultātus vērtē kā "valdošā režīma smagu sakāvi".

KPRF neatzīst vēlēšanu rezultātus Čečenijas, Dagestānas, Ingušijas, Mordvijas un Tivas republikās, un masveida pārkāpumi un viltojumi konstatēti arī Maskavā, Sanktpēterburgā, Tulas, Tambovas, Saratovas, Rostovas apgabalos un Krasnodaras novadā, sacīts paziņojumā.

Tajā arī pieprasīta Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vladimira Čurova atkāpšanās.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar svētdien notikušo vēlēšanu provizoriskajiem rezultātiem iekļūšanai parlamenta apakšpalātā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalstu ieguvušas četras partijas. Premjerministra Vladimira Putina vadītā Vienotā Krievija, kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu, kas nozīmē, ka partijai Valsts domē ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā. Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,2% un 92 deputātu vietas, Taisnīgā Krievija - 13,25% un 64 deputātu mandātus, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija- 12% balsu un 56 deputātu vietas Valsts domē.

Svētdien notikušās Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un Taisnīgās Krievijas līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka Vienotā Krievija sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Maskavā, Sanktpēterburgā un citās Krievijas pilsētās kopš svētdienas notiek protesta akcijas pret pārkāpumiem Krievijas Valsts domes vēlēšanās, kurās aizturēti simtiem cilvēku. Protesti notikuši arī citur Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits