Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Krievijas un Ķīnas premjeri krīzē vaino rietumvalstis

Davosas ekonomikas foruma pirmās dienas noslēgumā runājošie Krievijas un Ķīnas premjerministri finanšu krīzē gandrīz vienbalsīgi vainoja uz "neremdināmā patēriņa" apmierināšanu tendēto rietumvalstu ekonomisko politiku. Viņi abi aicināja uzsākt pasaules finanšu sistēmu pilnīgu pārveidošanu, lai izveidotu patiešām vienotu "globālās ekonomikas arhitektūru".

"Lai gan ekonomisti un analītiķi spēja un viņiem vajadzēja paredzēt krīzi, tā atnāca tikpat negaidīta kā ikgadējā ziema Krievijā," Davosā sacīja V.Putins. "Vēl tikai pirms gada Amerikas delegādi, runājot no šī paaugstinājuma, uzsvēra ASV ekonomikas fundamentālo stabilitāti un gaišo nākotni. Tagad investīciju bankas, Volstrītas lepnums, būtībā ir beigušas eksistēt. Pārliecīga paļaušanās uz dolāru kā būtībā vienīgo rezerves valūtu ir bīstama visai pasaules ekonomikai, tāpēc nākotnē vajadzētu rosināt vairāku spēcīgu reģionālo valūtu veidošanos." Krievijas premjerministrs tomēr solīja atbalstu jaunajam ASV prezidentam Barakam Obamam cīņā pret krīzi, ja vien viņš necentīšoties to pārvarēt, palielinot izdevumus militārajām vajadzībām.

Kā apliecinot viņa vārdus, Krievijas armija trešdien paziņoja, ka aptur plānu izvietot savas raķetes Kaļiņingradā. Uz to Maskavu esot pamudinājušas ASV valdības attieksmē novērojamās pārmaiņas.

Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao vakar atzina, ka arī viņa valsts sākusi izjust pasaules ekonomikas pasliktināšanās sekas. "Ķīnas ekonomikai nākas izturēt aizvien pieaugošu spiedienu," viņš sacīja, taču apgalvoja, ka tas netraucēs valsts IKP šogad pieaugt par 8%." Vai Ķīnas ekonomika turpinās pieaugt tikpat stabili un ātri kā iepriekš? Daži cilvēki par to šaubās, bet es varu sniegt skaidru atbildi: jā, mēs esam pārliecināti, ka tā patiešām notiks." Lai panāktu ekonomikas augšupeju Ķīna iecerējusi modernizēt rūpnīcās lietotās tehnoloģijas un pārstrukturēt ekonomiku, īpašu uzmanību veltot smagajai rūpniecībai.

"Politiskajiem līderiem jāskatās nākotnē," Davosas delegātiem uzsvēra Veņs. "Viņiem jāuzņemas atbildība par visu starptautisko sabiedrību tāpat kā par savu valsti un tautu. Vienīgā efektīvā metode krīzes pārvarēšanai ir praktiskā sadarbība. Finanšu krīze ir mūsu gudrības pārbaudījums un pārbaudījums starptautiskās sabiedrības gatavībai pastiprināt sadarbību," apgalvoja Ķīnas premjers.

Tikmēr Latvijas prezidents Valdis Zatlers intervijā Dow Jones ziņu aģentūrai ieteica pasaules valstīm mācīties no Latvijas grūtībām. "Valdībām jābūt ļoti elastīgām. Bet, ja jūs gribat saņemt palīdzību, jums nepieciešams plāns. Ja jums nebūs plāns, neviens pie jums tāpat vien nenāks," sacīja Latvijas valsts vadītājs. Viņš izvairījās prognozēt, vai jaunās Eiropas Savienības dalībvalstis gaida jaunas grūtības, taču uzsvēra, ka "Eiropa darīs visu, kas ir tās spēkos". "Mēs esam tikai piemērs," sacīja V.Zatlers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits