Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Saskaņā ar izlūkinformāciju Kaļiņingradā izvietoti arī iznīcinātāji Sukhoi Su-27

Lietuvas izlūki secina, ka Krievija turpina militarizēt Kaļiņingradu

Krievija konsekventi pastiprina savu militāro potenciālu Kaļiņingradas apgabalā, taču NATO spēku klātbūtne mazina iespējamību, ka Maskava iedrīkstēsies uzbrukt Baltijas valstīm, teikts Lietuvas izlūkdienestu ikgadējā ziņojumā par apdraudējumiem nacionālajai drošībai.

Kaļiņingradas apgabalā dislocētais karaspēka grupējums "tiek konsekventi pastiprināts - atjaunota militārā infrastruktūra un izveidota jauna, veidotas jaunas karaspēka daļas, piegādāts jauns bruņojums un kaujas tehnika, sauszemes un jūras poligonos norisinās intensīvas kaujas apmācības," norādīts dokumentā, ko izstrādājis Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) un Aizsardzības ministrijas Otrais operatīvo dienestu departaments.

Izlūkdienesti norāda, ka militāro aktivitāšu pastiprināšanās Krievijas poligonos, kas atrodas Lietuvas robežu tuvumā, negatīvi ietekmē drošības vidi un palielina arī nejaušu incidentu risku.

Cita starpā, Krievija pastiprina gatavību uzsākt kaujas darbības 24-48 stundu laikā no pavēles saņemšanas brīža, teikts ziņojumā.

No otras puses, izlūkdienesti uzsver, ka Baltijas valstu nacionālo spēku nostiprināšana un reģionā dislocētie Ziemeļatlantijas alianses spēki potenciāla militārā konflikta gadījumā samazina Krievijas iespējas to lokalizēt, izvairoties no plašas NATO iesaistīšanās.

"Tādēļ samazinās iespējamība, ka Krievija izšķirsies lietot militāru spēku pret Baltijas valstīm," uzsvērts dokumentā.

Izlūkdienestu vērtējumā Baltkrievijai Krievijas militārajā doktrīnā atvēlēta bufervalsts loma - Krievija Baltkrievijas teritoriju izmanto militāro operāciju plānošanai un militārā spēka demonstrēšanai, bet abu valstu militārās integrācijas padziļināšanās un Baltkrievijas ekonomiskā atkarība samazina Minskas iespējas īstenot neatkarīgu aizsardzības un drošības politiku.

Par Kaļiņingradas apgabala karaspēka grupas pastiprināšanu pēdējā laikā rakstījuši arī mediji.

Kā ziņots, aģentūra Interfax, atsaucoties uz informētu avotu, nesen vēstīja, ka armija Kaļiņingradā pastiprināta ar aviācijas pulku, kura bruņojumā ir iznīcinātāji Su-27. Šīs jaunās vienības sastāvā iekļauts arī agrāk tur izveidotais aviācijas triecienpulks. Vēl pirms tam ziņots, ka Krievijas Baltijas flotes krasta un sauszemes spēku korpuss Kaļiņingradas apgabalā pastiprināts ar tanku pulku.

2018. gadā pie Kaļiņingradas izvietotā raķešu brigāde tika pārapbruņota ar operatīvi taktiskajiem raķešu kompleksiem Iskander-M, bet oktobrī mediji vēstīja arī par Krievijas Aizsardzības ministrijas plāniem izvietot Kaļiņingradas apgabalā, Baltkrievijā un citos Krievijai stratēģiski svarīgos virzienos radioelektroniskās cīņas kompleksus Samarkand.

Top komentāri

Vladimirs
V
Krievi ir slima nācija. Pēc pesresa sabrukuma krieviem tā vien niez nagi kādu iekaustīt, lai, vismaz paši sev, pierādītu savu izbijušo varenību!
:)
:
Vai viņi tos iznīcinātājus haholiem nozaguši,ka uz tiem ir hohļaņdijas ģērbonis?
Labais
L
Krevjas izlūki konstatē ka Lietuvā parādās arvien vairāk un vairāk ASV kara tehnikas.Lietuva steidzīgi militarizējas !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits