Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Maskavas mērija atļauj sestdien rīkot protesta akciju ar 30 tūkstošu cilvēku līdzdalību

Maskavas mērija atļāvusi Krievijas opozīcijai sestdien, 10. decembrī, rīkot protesta akciju pret 4. decembrī notikušo Valsts domes vēlēšanu norisi, ar 30 tūkstošu cilvēku piedalīšanos, vēsta interneta portāls Lenta.ru. Akcija paredzēta laikā no pulksten 14:00 līdz 18:00 (pēc vietējā laika) Bolotnojes laukumā.

Jāatgādina, ka iepriekš tika ziņots, ka Maskavas mērija atļāvusi opozīcijas kustībai Solidaritāte sestdien rīkot protesta akciju citā – Revolūcijas laukumā, gan tikai ar 300 cilvēku piedalīšanos. Tomēr pēc tam Solidaritātes pārstāvji paziņojuši, ka šajā gadījumā akcijā nevarēs piedalīties visi interesanti, tādēļ pēc tam sāktas sarunas ar pašvaldību un panākta vienošanās par akcijas norises vietas pārcelšanu.

Maskavā gaidāmā akcija par godīgām vēlēšanām var kļūt par pašiem daudzskaitlīgākajiem protestiem Krievijā pēdējo gadu laikā. Nodomus piedalīties mītiņā ir apliecinājuši 30 tūkstoši cilvēku sociālajā tīklā Facebook un 17 tūkstoši cilvēku sociālajā tīklā vKontakte.

Jāatgādina, ka atbilstoši provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem, valdošā partija Vienotā Krievija saņēmusi 49,3% vēlētaju balsu un iegūs 238 no 450 deputātu mandātiem. Tālāk seko komunisti - 19,2% (92 mandāti), Taisnīgā Krievija - 13,25% (64 mandāti) un liberāldemokrāti - 12% (56 mandāti). No 7% barjeru nepārvarējušajām partijām visvairāk balsu atdots par Jabloko - 3,3%.

Atbilstoši 2008. gadā veiktajām izmaiņām Krievijas konstitūcijā, šis Valsts domes sasaukums tiek ievēlēts nevis uz četriem gadiem, kā tas bija līdz šim, bet gan uz pieciem gadiem.

Vienlaikus opozīcija un ārvalstu novērotāji norāda, ka vēlēšanu gaitā pieļauts liels skaits dažādu pārkāpumu, kas visi bijuši vērsti uz to, lai nodrošinātu Vienotās Krievijas uzvaru. Piemēram, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) novērotāji paziņoja, ka balsošana Krievijas Valsts domes vēlēšanās kopumā atbildusi Krievijas likumdošanai un Eiropas standartiem, lai gan fiksēts lielāks skaits dažādu darbību ar mērķi atbalstīt Vienoto Krieviju, kā arī pārkāpumi balsu skaitīšanas gaitā un novērotāju darba kavēšana.

„Lai arī vēlēšanās piedalījās septiņas partijas, atteikums reģistrēt vairākus politiskos spēkus sašaurināja politiskās konkurences iespēju. Tāpat konkurence bija nosvērta par labu valdošajai partijai, vēlēšanu administrācija nebija neatkarīga, vairums mediju nebija objektīvi, un valsts varas iestādes nepamatoti iejaucās dažādos līmeņos,” teikts sākotnējā Eiropas novērotāju atskaitē, kas tika izplatīta pirmdien.

Valstī arī notikušas vairākas protesta akcijas pret vēlēšanu norisi un to rezultātiem, kuru gaitā apcietināti kopumā vairāk nekā 1000 cilvēku, lielākā daļa no viņiem - Maskavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits