Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Klimovičs: Gruzijas pilsētās šorīt iegājuši Krievijas tanki

Vairākās Gruzijas pilsētās šorīt ir iegājušas Krievijas armijas vienības un tanki — aptuveni 50 tanki pavisam nesen iebraukuši Gori pilsētā, arī Poti un Zugdidi, tā apdraudot tur palikušos civiliedzīvotājus. Šo Krievijas armijas kustību varētu vērtēt kā atbildi vakar Maskavā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva un Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī parakstītajam dokumentam.

Gori tikpat kā nav redzami iedzīvotāji, arī automašīnas cauri pilsētai gandrīz nemaz nebrauc, lai gan šis ir vienīgais ceļš no valsts rietumiem uz Tbilisi. Te redzamas vien žurnālistu automašīnas.

Dienai pastāstīja citi žurnālisti, kas šodien pabijuši Gori, viņi redzējuši, kā dienas gaitā vēl vairāki Krievijas armijas tanki iebraukuši pilsētā. Kā var noprast, agresoru armijas pārstāvji ir izvietojušies bijušajā pilsētas administrācijas ēkā.

Neraugoties uz visu izdarīto un to ka gruzīni ir pārtraukuši uguni, krievu armija pazemo un laupa civiliedzīvotājus, preses konferencē šodien teica Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.

Žurnālisti pēc Gori atstāšanas ārpus pilsētas sastapuši un iztaujājuši civiliedzīvotājus, kas pametuši savas mājas. Vieni stāstījuši, ka viņiem ir atņemti dokumentu, vēl kādam atņemta nauda vai personīgās mantas. Savukārt krievu virsnieki iedzīvotājiem teikuši, lai paziņojot Gruzijas prezidentam Mihailam Saakašvili, ka viņi pavisam drīz būšot arī Tbilisi.

Gruzijā piesardzīgs optimisms par Sarkozī plānu

Pēc ilga lidojuma vakar Baltijas valstu līderi, tajā skaitā, arī Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) nokļuva tieši Rustaveli laukumā Tbilisi, kur vēlā vakarā notika liels tautas mītiņš. Visi valstu līderi, kas bija ieradušies — Polijas, Ukrainas, Igaunijas un Lietuvas prezidenti —, cits aiz cita teica runas, arī I.Godmanis.

Valstu līderi mītiņā pauda noteiktu atbalstu Gruzijai, runās uzsverot, ka Gruzija ir demokrātiska Eiropas valsts, kas izvēlējusies savu ceļu. Valstu vadītāji teica, ka Baltijas valstis un Polija būs kopā ar Gruziju un ka nekavējoties ir jāizbeidz šī agresija.

Gruzijā ir neliels piesardzīgs optimisms par vakar Maskavā panākto vienošanos starp Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu un Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī. Vienošanās sastāv no sešiem punktiem. Arī Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili kopumā piekrīt šim dokumentam un pieņem noteikumus, uz kādiem ir jāpārtrauc uguns, un parakstās zem šī dokumenta.

Intervijā šorīt agri no rīta Latvijas TV un Dienai I.Godmanis teica, ka šodien šo dokumentu izskatīs 27 Eiropas Savienības valstu ārlietu ministri un pēc tam šis dokuments iegūs rezolūcijas raksturu, tam būs juridisks spēks. Līdz ar to ES dokumentu virzīs tālāk uz ANO Drošības padomes sēdi.

Kopumā arī I.Godmanis vakardienas notikumus vērtē diezgan cerīgi, taču ne bez piesardzības, norādot, ka tas nebūt nav tik vienkārši to visu īstenot dzīvē, tajā skaitā punktu par armijas atvilkšanu. Visai neskaidrs šajā dokumentā esot 5.punkts par tā saucamo buferzonu.

Gruzijas paziņojumu par izstāšanos no NVS I.Godmanis nosauca par loģisku. Uz Dienas jautājumu, vai Rietumi nav zaudējuši šajā karā Krievijai, viņš teica, ka nē, tā nevar runāt, jo te notiekošais ir daudz komplicētāks. I.Godmanis neizslēdz iespēju, ka Krievija ANO Drošības padomē varētu bloķēt ES dokumentu.

Prezidenti secina, ka aktīvāk jāiesaistās starptautiskajām organizācijām

Šodien preses konferencē Lietuvas prezidents Valds Adamkus uzsvēra, ka jāizdara viss, lai Krievijas armija tiktu izvesta no Gruzijas un te jāieved īsti miera uzturētāji, kas tad veiks savu miera uzturēšanas misiju. Kāda gan jēga bija no valstu vadītāju tikšanās vakar, ja turpinās slepkavības un marodierisms, viņš teica. Lietuvas prezidents aicināja aizsargāt Gruziju un atgādināja, ka līdzīgi arī sācies Otrais pasaules karš, kad Staļina dēļ gāja bojā miljoniem cilvēku. Toreiz arī neviens savlaicīgi neiesaistījās, lai apturētu agresorus.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis aicināja konflikta atrisināšanā iesaistīties pasaules ietekmīgākos politiķus: «Es gribu pajautāt, kas ir devis krieviem tiesības mācīt visas citas nācijas?»

Savukārt Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess uzskata, ka tagad konflikta noregulēšanā daudz nopietnāk vajadzētu iesaistīties NATO.

Latvijas premjers  Ivars Godmanis preses konferencē runāja sev ierastā stilā — par trim lietām: pirmais, ir iespējams apturēt uguni un novērst draudus, otrais — cilvēkiem vajag kļūt ļoti aktīviem un savākt apsūdzību Krievijai par izdarītajiem noziegumiem, trešais — vajag izveidot humanitāros koridorus, lai cilvēki varētu izbraukt no karadarbības zonas.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Gruzija pieņem ES un Krievijas krīzes noregulēšanas plānu

Krievija sola nešaut. Notikumu attīstība otrdien, pasaules reakcija un ekspertu vērtējumi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits