Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Krievija turpina bombardēt, Putins apsūdz genocīdā

Krievijas iznīcinātāji pagājušā naktī turpinājuši bombardēt Gruzijas stratēģiskos objektus, šoreiz kārta bijusi militārajam lidlaukam netālu no Tbilisi, ar atsauci uz Gruzijas Nacionālās drošības padomi vēsta BBC. Uzbrukuma mērķis esot iznīcināt skrejceļu. Gruzijas puse ziņo, ka Krievija, gatavojoties nakts uzbrukumiem, ievedusi Gruzijā 6000 karavīrus pa sauszemi un 4000 pa jūras ceļu.

Gruzija atvilkusi savus spēkus no Dienvidosetijas līdz vietai, kur tie atradās pirms bruņotā konflikta sākuma 6.augustā, ziņo BBC ar atsauci uz Gruzijas Iekšlietu ministriju. Gruzijas Nacionālās drošības padomes sekretārs Aleksandrs Lomaja svētdien aģentūrai AFP paziņojis, ka Gruzija esot izvedusi savu karaspēku gandrīz no visas Dienvidosetijas. Krievijas spēki neesot pārnākuši Dienvidosetijas robežu, lai gan kaujas turpinās.

The New York Times ziņo, ka, Krievijai bombardējot militārās celtnes pie civilās lidostas netālu no Tbilisi, sprādzienu atbalss dzirdama arī galvaspilsētā. Ar atsauci uz Gruzijas Iekšlietu ministriju The New York Times ziņo, ka Krievija koncentrējusi lielus militāros spēkus Abhāzijā un Dienvidosetijā (abi šie reģioni ir Maskavas atbalstīti un separātiski noskaņoti). Krievijas spēki esot koncentrēti arī citviet pierobežā - Larsi -, no kurienes tie varētu veikt trešo sauszemes uzbrukumu. Krievijai turpinot koncentrēt spēkus reģionā un bombardējot, tiek lēsts, ka tās nodoms ir okupēt Abhāziju un Dienvidosetiju, ziņo laikraksts.

Jau sestdien Krievijas premjers Vladimirs Putins ieradies Vladikaukāzā, netālu no konflikta zonas, kā arī apsūdzējis Gruziju genocīda veikšanā pret dienvidosetīniem. V.Putins, kurš karadarbības sākuma brīdī vēl bija Pekinā olimpiskajās spēlēs, sacījis, ka Gruzija meklējot "asiņainus piedzīvojumus" un aizstāvējis Maskavas tiešo militāro iejaukšanos.

V.Putins Vladikaukāzā ticies ar bēgļiem no Dienvidosetijas. Krievijas valdības vadītājs sacījis, ka Gruzija veic "pilnīgu genocīdu". No viņa teiktā par "fatālu triecienu" Gruzijas teritoriālajai integritātei var secināt, ka pēc viņa domām diezin vai Dienvidosetija iekļausies atpakaļ Gruzijā pēc konflikta beigām.

Krievijas nosauktais bēgļu skaits no konflikta zonas - 34 tūkstoši - ir krietni lielāks nekā ANO bēgļu aģentūras minētie nepilni 10 tūkstoši (4-5 tūkstoši devušies uz Krieviju, 2400 uz citām Gruzijas daļām).

Pagaidām Krievijas puse nav atbildējusi uz Gruzija prezidenta Mihaila Saakašvili aicinājuma pēc nekavējoša pamiera. Pagaidām atšķirīgas ir arī ziņas, ko abas konfliktā iesaistītās puses min par bojāgājušajiem. Krievija un dienvidosetīni min, ka Dienvidosetijā bojā gājušo skaits konflikta trijās dienās ir vismaz 1400, no kuriem lielākā daļa esot civiliedzīvotāji. Gruzija ziņo, ka tās pusē ir no 82 līdz 130 pēc dažādiem avotiem, no tiem daļa civiliedzīvotāju.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Bruņotie spēki -

GRUZIJA

Personāls 26 900

Kaujas tanki 82

Bruņutransportieri 139

Kaujas lidmašīnas 7

Smagās artilērijas iekārtas 95

KRIEVIJA

Personāls 641 000

Kaujas tanki 6717

Bruņutransportieri 6388

Kaujas lidmašīnas 1206

Smagās artilērijas iekārtas 7550

Avots: BBC, Jane's Sentinel Country Risk Assessments

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits