Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - NATO: Nevaram turpināt sadarbību ar Krieviju kā iepriekš

Otrdien Ziemeļatlantijas alianses (NATO) ārlietu ministri sanāksmē vērtēja situāciju Gruzijā un pēc sanāksmes izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka līdzšinējie kontakti ar Krieviju nebūs iespējami līdz tās karaspēks nebūs pilnībā pametis Gruziju. Krievija paziņojumu uzskata par tendenciozu.

NATO dalībvalstu pārstāvji iepriekš uzsvēra, ka Ziemeļatlantijas aliansei jāpārskata savas attiecības ar Krieviju. “Mēs jau esam norādījuši, ka mēs nevaram turpināt sadarbību kā iepriekš. Mēs aicinām Maskavu parādīt – kā vārdos, tā darbos –, ka tā var pildīt savas saistības attiecībā uz principiem, uz kādiem mēs esam vienojušies balstīt savas attiecības,” teikts paziņojumā.

NATO aicina Krieviju nekavējoties veikt pasākumus, lai izvestu tās karaspēku no Gruzijas. NATO ārlietu ministri pauduši bažas par situāciju Gruzijā un Krievijas rīcību šajā krīzē, kas neesot savienojama ar principiem par miermīlīgu konfliktu atrisinājumu.

NATO dalībvalstu ārlietu ministri vienojušies par nepieciešamību izveidot NATO-Gruzijas komisiju, kuras nolūks ir palīdzēt Gruzijai kā Ziemeļatlantijas alianses partnerim.

Krievija paziņojusi, ka NATO deklarācija par situāciju Gruzijā ir tendencioza, un apsūdzēja Rietumu militāro aliansi mēģinājumos glābt Tbilisi "noziedzīgo režīmu".

"NATO mēģina agresoru padarīt par upuri un nomazgāt baltu noziedzīgu režīmu, glābt brūkošo režīmu un nostāties uz pašreizējo Gruzijas līderu pārapbruņošanas ceļa," žurnālistiem sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, citē aģentūra LETA.

Lavrovs piebilda, ka Maskavai neesot nolūka okupēt Gruzijas teritoriju. Krievijas karaspēks Gruzijas teritoriju varētu atstāt trīs līdz četru dienu laikā, taču tas esot atkarīgs no tā, cik ātri Gruzijas spēki atgriezīsies savās pastāvīgajās bāzēs, teica Lavrovs.

Otrdien izplatītajā paziņojumā netiek runāts par miera uzturēšanas misijas nosūtīšanu uz Gruziju, tāpat netiek paātrināts Gruzijas ceļš uz NATO, ko iepriekš lūdza Baltijas valstu un Polijas valstu vadītāji.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš telefonsarunā ar Dienu vērtēja, ka šis paziņojums ir “ļoti spēcīgs”. Pēc viņa vārdiem, tas apliecina gan nepārprotamu NATO atbalstu Gruzijai, gan skaidru vēstījumu Krievijai. Pēc M.Riekstiņa vērtējuma, ļoti veiksmīga ir iecere izveidot NATO-Gruzijas komisiju, kas ir jauns formāts abu pušu attiecībām.

Ministrs arī uzsvēra, ka Dienvidosetijas krīze nav mainījusi Bukarestē pieņemto plānu par Gruzijas ceļu uz NATO. Viņš arī informēja, ka septembrī tiek plānots sarīkot Ziemeļatlantijas alianses sēdi Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, kas esot simbolisks, bet svarīgs pasākums.

Jautāts, kāpēc netika runāts par NATO miera uzturēšanas misijas nosūtīšanu uz konflikta zonām, M.Riekstiņš sacīja, ka šis jautājums šobrīd ir aktuāls EDSO organizācijas ietvaros. 

(papildināta ar Krievijas reakciju)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

 "Mēs jau esam norādījuši, ka mēs nevaram turpināt sadarbību kā iepriekš."

NATO Ārlietu ministru valstu paziņojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits