Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Saakašvili paraksta pamiera iniciatīvu, ko starpnieki nogādās Maskavā

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili pirmdien parakstījis starptautisko starpnieku ierosināto uguns pārtraukšanas ar Krieviju iniciatīvu, ko Maskavā nogādās Francijas un Somijas ārlietu ministri, vēsta CNN. “Mēs cenšamies izbeigt notiekošo, cik ātri vien iespējams,” sacījis prezidents rietumvalstu žurnālistiem.

Gruzīnu puse skaidro, ka uguns pārtraukšanas iniciatīvā tiek prasīta bezierunu uguns pārtraukšana, spēka nelietošana, Krievijas armijas atvilkšana no Gruzijas, ieskaitot Dienvidosetiju, kā arī pausti nosacījumi starptautiskajai starpniecībai un miera uzturēšanai. M.Saakašvili sacījis, ka piekrīt visiem punktiem. Paredzams, ka abi ministri uz Maskavu dosies pirmdien vakarā.

Gruzijas prezidents arī pavēstījis, ka Gruzijas spēki ir notriekuši 18 vai 19 Krievijas kara lidmašīnas, nogalinājuši simtiem Krievijas karavīru un atvairījuši Krievijas uzbrukumu Gori pilsētai. M.Saakašvili apgalvo, ka Krievijai ir 500 tanku un 25 000 karavīru Gruzijas teritorijā.

Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz, ka Krievijas spēki atrodas Gruzijā ārpus Dienviosetijas un Abhāzijas. Krievija ziņo tikai par četrām pazudušām lidmašīnām.

Sarkozī dosies uz Maskavu

Eiropas Savienība pirmdien aktivizējusi savu rīcību konflikta starp Gruziju un Krieviju risināšanā, un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī paziņojis, ka dosies uz Maskavu tikties ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, ziņo CNN. Francijas līderis tādu lēmumu pieņēma pēc sarunas pirmdien ar D.Medvedevu un Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili.

Francijas, kura patlaban ir ES prezidējošā valsts, ārlietu ministrs Bernārs Kušnē jau svētdien ieradās Tbilisi un šodien kopā ar Somijas ārlietu ministru Aleksandru Stubu pošas uz Maskavu. Abu ministru mērķis ir panākt pamieru.

Krievija pastiprina uzbrukumu

Krievijas karaspēks pirmdien pastiprināja uzbrukumus Gruzijai, bet Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka militārās operācijas, lai «uzspiestu Gruzijai mieru», tuvojas noslēgumam. «Beidzies svarīgs posms operācijā, kuras mērķis ir piespiest Gruzijas pusi, Gruzijas varas iestādes ievērot mieru Dienvidosetijā. Krievijas pastiprinātie miera spēki pārņēmuši savā kontrolē Chinvali,» teica D.Medvedevs, tiekoties ar Krievijas aizsardzības ministru Anatoliju Serdjukovu. Krievijas bruņoto spēku vadība apgalvo, ka nav saņēmusi pavēli doties tālāk par Dienvidosetiju un iebrukt Gruzijas teritorijā. Gruzijas amatpersonas gan vēsta, ka krievu tanki esot apturēti tikai piecu kilometru attālumā no Gori pilsētas.

Gruzijas valdība informē, ka aptuveni 50 krievu kara lidmašīnu turpina bombardēt Gruzijas teritoriju. Krievijas ģenerāļi tikmēr atzinuši, ka zaudējuši vēl divas kara lidmašīnas, kopš kara sākuma zaudēti jau četri lidaparāti.

Gruzīnus uztrauc situācija Abhāzijā

Gruzijas amatpersonas informē, ka karā ar Krieviju gājuši bojā ap 130 civiliedzīvotāju un militārpersonu, 1165 cilvēki ir ievainoti. Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili vēsta, ka 90% upuru ir civiliedzīvotāji. M.Saakašvili uzskata, ka Krievijas mērķis ir gāzt viņa valdību. Pēc viņa domām, Maskava nevis vēlas palīdzēt Dienvidosetijas iedzīvotājiem, bet gan pārņemt savā kontrolē energoresursu tranzīta ceļus.

Gruzijas amatpersonas raizējas par stāvokli Abhāzijā, kur atklāta otra fronte separātistu cīņā pret Gruziju. Separātisti ar Krievijas palīdzību mēģina padzīt Gruzijas spēkus no Kodori aizas. Separātisti izvirzījuši ultimātu Gruzijai, pieprasot karaspēka izvešanu no šī reģiona. «Mēs piedāvājam humāno koridoru, lai no Kodori aizas augšējās daļas pilnībā izvestu Gruzijas karavīrus un civiliedzīvotājus. Ja gruzīnu karavīri neizmantos šo izdevību, sāksies viņu iznīcināšanas operācija,» pavēstīja Abhāzijas separātistu aizsardzības ministrs Mirabs Kišmarija.

ASV nosoda Krieviju

Gruzijas valdība aicina starptautisko sabiedrību nekavējoties iesaistīties konflikta risināšanā, lai apturētu Krievijas agresiju. «Krievijas karaspēks sācis Gruzijas okupāciju, valsts teritorija tiek bombardēta,» teikts valdības paziņojumā. ASV viceprezidents Ričards Čeinijs uzsvēris, ka Krievijas rīcība nepaliks bez sekām un būtiski ietekmēs Maskavas attiecības ar Rietumiem. Krievijas rīcību asi nosodījis arī NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers. Eiropas Savienības ārlietu ministri trešdien pulcēsies uz ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu Dienvidosetijas konfliktu.

ASV militārās lidmašīnas tikmēr palīdzējušas lielai daļai Gruzijas kontingenta pamest Irāku un atgriezties dzimtenē. Tas izraisījis Krievijas neapmierinātību. Krievijas pārstāvji arī izteikuši draudus Ukrainai, kas tiek apsūdzēta par nostāšanos Gruzijas pusē. Maskavas sašutumu izraisīja Ukrainas brīdinājums, ka Ukraina varētu apgrūtināt karā pret Gruziju iesaistīto Krievijas Melnās jūras flotes kuģu atgriešanos Sevastopoles ostā. «Ar šādiem bezatbildīgiem paziņojumiem Ukraina nostāda sevi agresīvā Saakašvili režīma sabiedrotās lomā,» uzskata bijušais Melnās jūras kara flotes komandieris Eduards Baltins.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

REAKCIJA LATVIJĀ

Krievijas vēstnieku izsauc Riekstiņš;

Vešņakovs lobē parlamentā

Vīķe-Freiberga vīlusies ES

nespējā nosodīt uzbrukumu Gruzijai

Saeimas ārkārtas sesija

Gruzijas atbalstam plānota ceturtdien

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits