Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Piedņestra cer uz Krieviju

Moldovas separātiskā Piedņestras reģiona galvaspilsētas Tiraspoles centrā pūlis pie Ļeņina pieminekļa dzied padomju dziesmas un vēcina karogus, sveicot kārtīgā ierindā garām maršējošos karavīrus. Parāde nebija tik krāšņa kā lielajām valstīm — tajā nebija ne tanku, ne iznīcinātāju lidojumu, taču tas netraucēja Piedņestrai pagājušonedēļ atzīmēt dienu, kurā tā 1990.gadā pasludināja neatkarību.

Šīs starptautiskās neatzītās valsts iedzīvotājus pēdējās nedēļās ir uzmundrinājusi Maskavas rīcība, atzīstot citas bijušās padomju valsts Gruzijas separātistu neatkarību. "Mēs ļoti, ļoti lūdzam Medvedevu, Putinu un visus Maskavā atzīt mūs tāpat, kā viņi atzina Abhāziju un Dienvidosetiju," parādē sacīja pensionāre Zinaīda Ivanova.

Prezidents neriskēs

Līdzīgi Gruzijas nemiernieku reģioniem Piedņestra no Moldovas atdalījās 90.gadu sākumā. To sekmēja Piedņestras bailes, ka Moldova varētu apvienoties ar Rumāniju. Izcēlās īss pilsoņu karš, ko pārtrauca Maskavas spēku iejaukšanās. Krievijas miera uzturētāji tur ir palikuši arī tagad, lai nepieļautu cīņu atsākšanos.

Konfliktu no jauna uzkurināja Gruzijas krīze. Piedņestras prezidents Igors Smirnovs aicināja Moldovas līderi Vladimiru Voroņinu atzīt reģiona neatkarību. "Nevar apvienot sabiedrību, kas attīstās pa atšķirīgiem ceļiem. Moldovā uzaugusi jauna paaudze, kas neko nezina par Piedņestru, un mēs neko nezinām par Moldovu." Pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, I.Smirnovs pagājušonedēļ tomēr kļuva pielaidīgāks un paziņoja par lēmumu atcelt 12.augustā noteikto moratoriju miera sarunām.

Lai gan Gruzijas krīze ievērojami sabojāja Krievijas attiecības ar rietumiem, analītiķi uzskata, ka Maskava tagad centīsies pierādīt, ka spēj konfliktus risināt arī mierīgā ceļā. Izskatās, ka Krievija cenšas panākt vienošanos, kas Piedņestrai dotu plašu autonomiju, bet Moldovai rastos iespēja apslāpēt separātisko noskaņojumu.

Krievijas prezidents D.Medvedevs V.Voroņinam arī uzsvēra, ka viņam vajadzētu censties neatkārtot Gruzijas kļūdu, uz ko moldāvu līderis atbildēja ar apgalvojumu, ka viņam "pietiek prāta nepieļaut šādas lietas mūsu valstī". Ar Krievijas starpniecību sagatavotā vienošanās ļautu Piedņestrai pamest Moldovu tikai gadījumā, ja tā izlemtu pievienoties Rumānijai.

Risinājumu gaida visi

Lai gan tās neatkarību nav atzinusi neviena pasaules valsts, Piedņestrā ir gandrīz viss nepieciešamais pilnvērtīgai neatkarībai: prezidents, valdība, parlaments, armija, centrālā banka un pasta sistēma. Reģions, kas savulaik paļāvās uz smago rūpniecību, nu cenšas atdzimt mūsdienu ekonomikas apstākļos. Tiraspolē parādās bankas, veikali un jaunceltnes, taču tas nepalīdz nosegt pilsētas pelēcību.

Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā vietējo iedzīvotāju bailes no reģiona zaudēšanas pieaug proporcionāli piedņestriešu cerībām uz neatkarību. "Pieņemu, ka Krievija varētu uzņemt Piedņestru," saka medicīnas māsa Dina. "Taču es to negribētu — tā ir mūsu zeme," viņa saka, paužot vairākuma moldāvu viedokli. Citi tomēr nav zaudējuši cerību uz mierīgu iznākumu. "Krievijai ir lieliska iespēja parādīt kritiķiem, ka tā prot ne tikai sašķelt valstis, bet arī apvienot tās," sacīja universitātes pasniedzējs Vasile Stati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits