Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Putins brīdina Krievijas protestētājus

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ceturtdien brīdināja protestētājus, ka likumpārkāpēji tiks sodīti. "Ja kāds pārkāpj likumu, tad drošības spēkiem likums ir jāpilda ar visiem tiesiskajiem līdzekļiem," uzsvēra valdības vadītājs.

Taču, "ja cilvēki rīkojas saskaņā ar likumu, viņiem būtu jānodrošina iespēja izpausties, un mums nebūtu jāierobežo šīs pilsoniskās tiesības," viņš piebilda.

Šī ir pirmā reize kopš protestu sākuma, kad Putins nāk klajā ar publisku paziņojumu šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka protestos pret nule kā aizvadīto Valsts domes vēlēšanu rezultātu falsifikāciju līdz šim Krievijā aizturēti ap 1000 cilvēku. Neraugoties uz varasiestāžu apņēmīgo protestu apspiešanu, opozīcija solījusi nepadoties un nedēļas nogalē rīkot jaunas demonstrācijas.

Vienlaikus Putins ceturtdien veltīja nopēlumu ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei, kura, pēc viņa teiktā, esot kritizējusi Krievijas vēlēšanu norisi, pat neiepazīstoties ar starptautisko novērotāju secinājumiem.

ASV kritika "noteica toni dažiem cilvēkiem valstī un deva signālu", sacīja Putins. "Viņi dzirdēja signālu un ar ASV Valsts departamenta atbalstu sāka aktīvu darbu."

"Mēs visi šeit esam pieauguši, un visi labi saprotam, ka dažas organizācijas ievēro labi zināmu scenāriju un tām ir pašām savi šauri politiski mērķi," televīzijā pārraidītajā uzrunā apgalvoja Krievijas valdības vadītājs.

Jau pirms vēlēšanām Putins apsūdzēja rietumvalstis Krievijas nevalstisko organizāciju finansēšanā ar mērķi apšaubīt vēlēšanu likumību. Putins uzsvēra, ka Krievija nevēlas pieredzēt tādu nestabilitāti kā Ukrainā un Kirgizstānā.

"Taču mēs arī zinām, ka cilvēki mūsu valstī nevēlas, lai situācija Krievijā attīstītos tā, kā tas notika Kirgizstānā vai Ukrainā. Neviens nevēlas haosu," viņš piebilda.

Jāatgādina, ka valdošā partija Vienotā Krievija svētdien notikušajās vēlēšanās no 450 deputātu vietām ieguvusi 238, kas gan ir ievērojami mazāk nekā 2007.gadā, kad tā izcīnīja 315 mandātus.

Taču vienlaikus tiek ziņots, ka šo vēlēšanu laikā pieļauts nepieredzēti daudz pārkāpumu, ko jau nosodījusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju delegācija.

EDSO vadītā starptautisko novērotāju grupa atzinusi, ka Krievijas parlamenta vēlēšanu gaitā konstatēti bieži procedūras pārkāpumi, arī gadījumi, kad vēlēšanu urnās atradušies nelikumīgi ievietoti biļeteni.

Vēlēšanās "nebija vienādi spēles noteikumi", teikts EDSO un Eiropas Padomes novērotāju grupas paziņojumā.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrina Eštone otrdien paziņoja, ka ziņas par pārkāpumiem, kas pieļauti pagājušās nedēļas nogalē notikušo Krievijas parlamenta vēlēšanu laikā, ir pamats "nopietnām bažām".

"Ziņas par procesuālajiem pārkāpumiem, piemēram, par nepietiekamo mediju neitralitāti, par nepietiekamo nošķīrumu starp [valdošo] partiju un valsti un par neatkarīgo novērotāju (..) vajāšanu," ir pamats "nopietnam satraukumam", teikts Eštones izplatītajā paziņojumā.

Pēdējais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs trešdien paziņoja, ka Krievijai vajadzētu anulēt pagājušās nedēļas nogalē notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātus un izsludināt jaunas vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits