Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Putins neļauj Serebreņņikovam doties uz Kannām

Krievijas prezidents Vladimirs Putins noraidījis aicinājumu atbrīvot apcietināto režisoru Kirilu Serebreņņikovu un ļaut viņam doties uz Kannu kinofestivālu.

Kā ceturtdien pavēstīja festivāla organizētāji, Francijas kultūras ministrs Žans Īvs Ledriāns vēstulē lūdzis Putinu ļaut 48 gadus vecajam Serebreņņikovam doties uz Kannām uz viņa melnbaltās filmas Ļeto (Vasara), kas vēsta par 80. gadu leģendāro krievu rokmūziķi Viktoru Coju, izrādi.

Putins atbildējis īsi pirms filmas pirmizrādes, kas notika trešdienas vakarā, norādot, ka labprāt palīdzētu Kannu kinofestivālam, tomēr nevar iejaukties, jo "Krievijas tiesu sistēma ir neatkarīga".

Serebreņņikovs atrodas mājas arestā kopš apcietināšanas 2017. gada augustā. Režisors tika apcietināts saistībā ar apsūdzībām krāpšanā. Tas notika filmēšanas pēdējā posmā. Serebreņņikovs viņam izvirzītās apsūdzības noliedz.

"Mēs pamodāmies, lai uzzinātu, ka mūsu režisora tur nav," sacīja filmas producents Iļja Stjuarts. Serebreņņikovs strādājis pie filmas montāžas, esot mājas arestā. "Mēs uzskatām, ka tā ir pilnīgi smieklīga situācija," preses konferencē Kannās sacīja Stjuarts.

Filmas zvaigznes un komanda uz Kannu sarkanā paklāja pirms pirmizrādes sarīkoja protesta akciju. Pie saviem tērpiem viņi bija piesprauduši nozīmītes ar režisora portretu, turklāt arī pacēla plakātu, uz kura ar lieliem melniem burtiem bija uzrakstīts režisora vārds.

Serebreņņikova filma pretendē uz Zelta palmas zaru - Kannu festivāla galveno godalgu. Lente izpelnījusies viscildinošākās atsauksmes, un kritiķi to nodēvējuši par "krievu "Trainspotting".

"Serebreņņikovam vienīgi var just līdzi, īpaši ņemot vērā, ka šī situācija ir atkarīga tikai no viena cilvēka gribas," ziņu aģentūrai AFP sacīja ukraiņu režisors Sergejs Lozņica, šādi izsakoties par Putinu.

"Tas ir tā, it kā mēs būtu atgriezušies viduslaikos, kad viens valdnieks izlemj visu. Kad es domāju par Putinu, es domāju arī par Šekspīra Makbetu," atzina režisors.

Lozņicas mākslas filma Donbass par asiņaino konfliktu Ukrainas austrumos iekļauta Kannu festivāla skatē Un Certain Regard.

Top komentāri

:)
:
Interesanti, ka pastaldauņiem var iebarot jebkuru, tīri loģisku gadījumu, kā personīgi Putina iegribu, bet ja runa ietu par apsūdzētājiem Latvijā, tad gan tie būtu pret palaišanu uz festivālu, vai ne?! :) Starp citu, šis netīrais pskvils, kur Cojs attēlots, kā nīkulīgs pediņš, nu nekādi nevarētu pretendēt pat uz nokļūšanu kāedā festivālā! Bet "rietumu vērtības", LGBT propagandas izskatā, tikjtāl diktē noteikumus visai pasaulei, ka pilnīgi VEMT GRIBĀS NO TĀDAS KULTŪRAS! Tagad par pašu "mākslinieku": Ja jau rietumiem šis zaglis ir tik interesants, tad jau varēja samaksāt viņu izšeptēto naudu atpakaļ krieviem un savis! Putins pat personīgi iejauktos tiesas procesā, lai tiktu vaļā no tā pakaļcaurumainā āksta!
Traktors
T
Lai viš brauc uz Orehovozujevkas fermu-tur pilns ar kannām.
jautājums
j
Interesanti, cik "Dienas" lasītājiem šī ziņa liekas publicēšanas vērta? Eiropā notiek daudz nopietnu un interesantu lietu, kuras "Diena" nez kāpēc nepamana vispār. Toties tā atgremo visus Krievijas sīkumus, visu Krievijas smaku. Lai taču viņi tur vārās. Kāpēc mums par viņiem ir jāzina šīs muļķības?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits