Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rietumvalstis vilcinās pieņemt lēmumu par sankcijām pret Krieviju

Gruzija sestdien plāno atsaukt savus diplomātus no Maskavas, pārtraucot diplomātiskās attiecības ar Krieviju. Šis solis ir Gruzijas atbilde uz Krievijas lēmumu atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību. Gruzīni ir saniknoti par Krievijas centieniem sašķelt Gruzijas valsti. Krievijas amatpersonas tikmēr paziņojušas, ka Maskava varētu slēgt savu vēstniecību Tbilisi, informē RIA Novosti.

Putins apsūdz ASV

Krievijas premjers Vladimirs Putins intervijā telesabiedrībai CNN apsūdzējis ASV valdību Gruzijas konflikta uzkurināšanā, jo amerikāņi jau gadiem ilgi apbruņo un apmāca Gruzijas armiju. V.Putins izteica aizdomas, ka Gruzijas karu izraisīja provokācija, kuru esot sarīkojuši amerikāņi, lai ietekmētu ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu. Amerikā esot spēki, kas vēlas attēlot Krieviju kā ienaidnieku un radīt "patriotisma fonu", lai uzvarētu vēlēšanās. V.Putins nenosauca šos spēkus vārdā, bet domājams, ka viņš runāja par republikāņiem un senatoru Džonu Makeinu, kurš bieži kritizējis Krieviju. ASV amatpersonas nosaukušas V.Putina apgalvojumus par "pilnīgām muļķībām".

V.Putins izvairījās atbildēt uz CNN korespondenta jautājumu, vai Krievija neplāno līdzīgas operācijas pret citām kaimiņvalstīm. Viņš paziņoja, ka Krievija nevienam nav uzbrukusi. "Mēs pieprasām garantijas no citiem, lai mums vairs neviens neuzbruktu un nenogalinātu mūsu pilsoņus," teica V.Putins. Krievija arī apsūdzējusi Lielā septītnieka (G7) valstis liekulībā, jo tās mēģinot attaisnot "Gruzijas agresīvo rīcību". G7 agrāk aicināja Krieviju ievērot pamiera līgumu un izvest visu karaspēku no Gruzijas teritorijas.

Savstarpēja atkarība

Rietumvalstis pagaidām vilcinās pieņemt lēmumu par konkrētām sankcijām pret Krieviju. Austrumeiropas valstu politiķi, kas raizējas par Krievijas nekaunības pieaugumu, aicinājuši pārskatīt Eiropas Savienības un Krievijas attiecības, izslēgt Krieviju no Lielā astoņnieka, kā arī aizkavēt Krievijas pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai. ES valstu līderi pirmdien pulcēsies uz sanāksmi Briselē, lai spriestu par iespējamo atbildi uz Krievijas rīcību. Taču vairākas Rietumeiropas valstis nevēlas bojāt attiecības ar Krieviju, kas apgādā Eiropu ar naftu un gāzi. "Eiropieši ir atkarīgi no mūsu piegādēm, bet arī mēs esam atkarīgi no tiem, kas pērk mūsu gāzi. Tā ir savstarpējā atkarība, kas garantē stabilitāti," secina V.Putins.

Krievija pagaidām ir vienīgā valsts, kas atzinusi Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību. V.Putins intervijā CNN apgalvo, ka visas šīs zemes savulaik "brīvprātīgi" pievienojušās Krievijas impērijai. Lēmumu par šo apgabalu pievienošanu Gruzijai pieņēmis PSRS vadonis Staļins, tātad visi, kas atbalsta Abhāzijas un Dienvidosetijas palikšanu Gruzijas sastāvā, pēc V.Putina domām, ir "staļinisti".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits