Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sanktpēterburgas ielās parādījies autobuss ar Staļina attēlu

Krievijas lielpilsētas Sanktpēterburgas ielās trešdien parādījies pasažieru autobuss, kas Uzvaras dienas noskaņās izrotāts ar PSRS vadoņa Staļina attēlu. Autobuss kursē 187.maršrutā un daļu ceļa veic pa slaveno Ņevas prospektu.


Ideja par autobusa izrotāšanu ar Staļina portretu radusies kādai aktīvistu grupai, kas savākusi naudu, lai nopirktu reklāmas laukumu uz autobusa sāniem. Idejas autori apgalvo, ka vēlas uzsvērt «Staļina svarīgo lomu uzvarā pār mūsu valsts un PSRS tautu nāvīgo ienaidnieku». «Mēs gribam sirsnīgi pateikties frontes un aizmugures veterāniem par to, ko viņi paveikuši nākamajām paaudzēm, visiem tiem, kas tagad dzīvo Krievijas, bijušo padomju republiku, arī daudzu Eiropas valstu teritorijā,» vēsta akcijas rīkotāji.


Staļina portretu parādīšanās pilsētas ielās gan izraisījusi Krievijas cilvēktiesību aizstāvju sašutumu, jo viņi atgādina par Staļina režīma represijām, kas izpostīja miljoniem cilvēku dzīvi. «Tas ir aklo, stulbo, vientiesīgo spļāviens dvēselē ne tikai tiem, kuru tuvinieki cieta represijās, bet arī tiem, kas vēl atceras dzīvi tajos briesmīgajos laikos. No šī briesmoņa — Staļina — cieta līdz pat 50 miljoni cilvēku,» portālam Fontanka.ru stāsta cilvēktiesību aizstāvis Jūlijs Ribakovs.


Krievijas galvaspilsētas Maskavas varas iestādes atteikušās no Staļina plakātu izvietošanas pilsētas ielās, tomēr šajās dienās PSRS vadoņa attēli parādījušies 15 muzejos un izstāžu zālēs. Maskavas pašvaldības pārstāvji apgalvo, ka Staļins šajos plakātos attēlots kā PSRS armijas virspavēlnieks līdzās citiem armijas komandieriem.

Cilvēktiesību aizstāvji iebilduši arī pret šiem attēliem. «Ja jau tiek izkārti plakāti ar virspavēlnieku, kurš iecēla un novāca maršalus, mums jāatgādina viss, ko viņš sastrādāja pirms un pēc kara,» aģentūrai Interfax stāsta organizācijas Memoriāls vadītājs Arsēnijs Roginskis. «Armijas izpostīšana 1937.—1938.gadā. Staļina un Hitlera bezjēdzīgā savienība 1939.gadā, kas noveda pie kara pirmo mēnešu traģēdijas — miljoniem padomju karavīru nonāca vācu gūstā, miljoniem padomju pilsoņu tika nosūtīti spaidu darbos uz Vāciju. Miljoniem upuru Otrā pasaules kara gados. No tā varēja izvairīties, tas viss ir uz viņa sirdsapziņas. Bija briesmīgas represijas. Vai mēs piedosim Staļinam tautu deportāciju?»

Top komentāri

Ainārs
A
Šajā situācijā vienīgais priecējošais fakts ir tāds, ka ir arī cilvēktiesību aizstāvji, kuri cenšas šo psihiski slimo cilvēknīdēju, despotu, slepkavu un vispār cilvēku ar ļoti "mazo burtu" parādīt, tā teikt, "bez grima un izskaistinājumiem. Savukārt tiem, kuriem šis "diženais tautu tēvs" sirdīs mūžam dzīvs būtu jāsaprot, ka Viņi spļauj uz noslepkavoto, nomocīto, badā nomērdēto, izsūtīto upuru kapa un ņirgājas par Viņu piemiņu, kā arī par upuru tuviniekiem! Jautājums:"Cik stulbai un zombētai jābūt sabiedrības daļai, kas to dara?" Un otrs jautājums:"Kā būtu jāsoda tie, kuri slavas dziesmas šim mūdzim dzied apzināti un speciāli?!!!"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits