Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Smoļenskas katastrofa: Vienā zārkā ievietotas septiņu upuru mirstīgās atliekas

2010. gadā notikušās Smoļenskas aviokatastrofas upuru mirstīgās atliekas nevērīgi saliktas pa vairākiem vienā zārkā, tostarp bojāgājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska ķermenis ielikts vienā zārkā ar vēl divu upuru mirstīgajām atliekām.

To atklājuši izmeklētāji, kuri darbu sākuši pēc pašreizējās valdības un partijas Likums un taisnība nākšanas pie varas, vēsta BBC.

Polija sāka aviokatastrofas upuru ekshumāciju pēc tam, kad Krievijas tiesu dokumentācijā konstatētas kļūdas. Kopumā plānotas 83 ekshumācijas.

Līdz šim ekshumētas 27 bojāgājušo mirstīgās atliekas, kas pēc Krievijā veiktās izmeklēšanas nevērīgi ievietotas 11 zārkos.

Polijas ģenerālprokurora vietnieks Markeks Pasioneks pavēstījis, ka divos gadījumos bojāgājušo paliekas tikušas samainītas, bet deviņos zārkos saliktas vairāku cilvēku mirstīgās atliekas. Saskaņā ar Pasioneka vēstīto DNS testu rezultāti apliecina, ka ģenerāļa Broņislava Kviatkovska šķirstā ieliktas 14 dažādas septiņu cilvēku ķermeņa daļas, savukārt ģenerāļa Vlodzimira Potasinska zārkā ievietotas četru cilvēku mirstīgās atliekas, savukārt arhibīskapa Mirona Čodakovska zārkā uzieta viņa ķermeņa augšdaļa un ģenerāļa Tadeuša Ploska ķermeņa lejasdaļa, bet Ploska zārkā atrasts viņa pusķermenis.

Kultūras ministrijas ierēdņa Tomaša Merta atraitne Magdalēna Merta izteikusies, ka šāda Krievijas rīcība liecina par "labākajā gadījumā vienaldzību un ļaunākajā gadījumā ļaunprātību" un pārmetusi Krievijai "neglītu attieksmi pret mūsu mirušajiem".

Aviokatastrofa notika, kad lidmašīna Tu-154 ar Polijas prezidentu, vairākiem valdības ministriem, parlamenta pārstāvjiem un militārajām amatpersonām avarēja Krievijas rietumu pilsētā Smoļenskā biezā miglā. Bojā gāja visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki. Lidaparāta pasažieri bija ceļā uz Katiņas slepkavības 70. gadadienas piemiņas pasākumu, pieminot vairāk nekā 20 000 Polijas virsniekus, kurus nogalināja padomju slepenpolicija.

Negadījuma izmeklēšana tika noslēgta ar secinājumu, ka tā notikusi pilota kļūdas dēļ. Tomēr Smoļenskā bojāgājušā Leha Kačinska dvīņu brāļa tagadējā Polijas premjera 

Jaroslava Kačinska valdības uzdevumā sākta notikušā atkārtota izmeklēšana, lai pārliecinātos, vai lidmašīna neavarēja sprādziena dēļ, citi valdošajās partijas 

politiķi uzskata, ka Krievijas gaisa satiksmes kontrolieri tīši maldinājuši lidmašīnas apkalpi.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Krievijas fašisti rullē! Drīz Krievijā trūks zārku, veļikoje smuta jau klavē pie šo durvīm!
M
M
Necieņa pamatīga. Kauns vainīgo priekšniecībai. Bet teksts ir tik melni smieklīgs, ka grūti nesmieties balsī. Vēlākais, pie arhibīskapa MIRONA, miers viņa puspīšļiem.
Cilveks
C
Lasot šērmuli pa kauliem iet. Tad jau sanak ka pec avarijas cilveki kritot sadalās gabalos,vai tad paši polu pārstavji nebija klat ..pie tā? GRUTI bija lasit rakstu.Dod Dievs visiem mirusiem Debesu valstibu .Tas ir šausmīgi.Taču nedomāju ka to darīja speciāli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits