Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Turcija nākusi klajā ar jaunu priekšlikumu Krievijai Sīrijas konflikta risināšanā

Turcija izteikusi jaunu priekšlikumu Krievijai Sīrijas konflikta risināšanā, piedāvājot īstenot mierīgu pārejas periodu un varas maiņu, pirmdien vēsta Turcijas laikraksts Radikal.

Turcijas priekšlikumā Sīrijas prezidents Bašars al Asads aicināts atkāpties 2013.gada pirmo trīs mēnešu laikā un Sīrijas opozīcijas Nacionālā koalīcija aicināta sākt pārejas procesu, ziņo Radikal. Priekšlikums apspriests Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana tikšanās laikā 3.decembrī un Putins to novērtējis kā "radošu formulu", vēsta Radikal.

Turcija, kas savulaik bija Damaskas režīma sabiedrotā, nu kļuvusi par vienu no asākajām Sīrijas kritiķēm. Taču Maskava joprojām turpina atbalstīt Sīrijas prezidentu, un kopā ar Ķīnu tā Sīrijas jautājumā bloķējusi vairākas ANO Drošības padomes rezolūcijas.

Kaut Erdogans un Putins šomēnes atzina, ka abām valstīm nav izdevies rast kopēju pieeju Sīrijas konfliktam, Putins norādīja, ka Maskava nav pārliecināta esošā Sīrijas režīma atbalstītāja. Turcija sīkāku informāciju par savu ierosinājumu neatklāj, bet Radikal vēsta, ka Ankara vēlas atņemt Sīrijas režīmam Krievijas un Irānas atbalstu.

Asads Turcijas ierosinājumu, visticamāk, noraidīs, tomēr starptautiskās sabiedrības atbalsta rezultātā tas varētu mainīt konflikta gaitu, ziņo laikraksts, norādot, ka ASV, Ēģipte, Katara, Krievija un ANO diskutē par Ankaras priekšlikumu jau ilgāk nekā desmit dienas.

Viesojoties Turcijā, ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns 7.decembrī norādīja, ka sekojis līdzi Stambulas samitam, kur Putins un Erdogans apsprieduši jaunas idejas, un pauda cerību, ka jaunās stratēģijas tiks cieši saskaņotas ar ANO un Arābu līgas Sīrijas sūtni Lahdaru Brahimi, lai starptautiskajā sabiedrībā valdītu viedokļu saskaņa.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) datiem tajā dzīvību ir zaudējuši 42 000 cilvēku - abu pušu karotāji un mierīgie iedzīvotāji. Atbilstoši oficiālās Damaskas datiem bojāgājušo skaits ir trīs reizes mazāks. ANO ir pārstājusi veikt nemieros nogalināto uzskaiti, un neatkarīgu apstiprinājumu SOHR aplēsēm nav iespējams gūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits