Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Uz pārmaiņām Baltkrievijā necer

Opozīciju neapmierina "dekoratīvās" vēlēšanu procesa izmaiņas

Opozīcija uzskata, ka 28.septembrī Baltkrievijā paredzētās parlamenta vēlēšanas diezin vai mainīs spēku sadalījumu valstī. Eksperti pauž viedokli, ka deputātu mandātus saņems tikai daži mazpazīstami opozīcijas pārstāvji. Tiesa, pašlaik tā Nacionālajā sapulcē nav pārstāvēta vispār.

Gaidāmā vēlēšanu kampaņa var kļūt izšķirošā Minskas attiecību noteikšanai ar Vašingtonu un Briseli. Vēlēšanu likumdošanas liberalizācija un tās izmantošana praksē ir viens no galvenajiem nosacījumiem attiecību uzlabošanai starp Baltkrieviju un rietumvalstīm.

Neatkarīgais politologs Aleksandrs Klaskovskis uzskata, ka Minska diez vai izšķirsies paklausīt Rietumu vēlmei nopietni liberalizēt politisko situāciju valstī, taču vienlaikus centīsies izvairīties no asas ASV un ES valstu kritikas.

"Krievija sola no nākamā gada ievērojami pacelt gāzes cenu, kas Baltkrievijas vadību padara viegli ievainojumu attiecībās ar Maskavu. Tāpēc Minska nav ieinteresēta attiecību pasliktināšanā ar rietumvalstīm," Dienai sacīja A.Klaskovskis. Vienlaikus eksperts uzskata, ka "vara baidās, ka nopietna liberalizācija ievērojami vājinās tās kontroli pār notikumiem valstī. Tāpēc Minska centīsies iztikt ar dekoratīvām pārmaiņām, kas tomēr spētu Rietumiem nodemonstrēt tās gatavību pārmaiņām."

Pirmsvēlēšanu kampaņa sākās 24.jūnijā, un pirmā oficiālā Minskas rīcība apliecināja šo pieņēmumu patiesumu. Otrdien amatpersonas apstiprināja, ka uz balsojumu tiks aicināti ārvalstu novērotāji. Aleksandrs Lukašenko parakstīja dekrētu par politisko partiju pārstāvju pielaišanu Centrālajai vēlēšanu komisijai. To Baltkrievijas vadība uzskata par pietiekamu apliecinājumu vēlēšanu procesa liberalizācijai un ar to acīmredzot arī iztiks.

Opozīcija gan uzstāj uz ievērojamāku tās iespēju paplašināšanu. Proti, tā vēlas, lai partiju pārstāvji varētu darboties arī apgabala un teritoriālajās vēlēšanu komisijās, kas tieši nodarbojas ar balsu skaitīšanu. Varas pretinieki arī vēlas lielāku pieeju valstij piederošajiem plašsaziņas līdzekļiem. Vēl opozīcija pieprasa brīvas tikšanās iespējas ar vēlētājiem, kas pagaidām iespējamas tikai ar īpašu vietējo varas iestāžu atļauju.

"Mēs esam labi sagatavojušies vēlēšanām, un, ja tās notiktu brīvi un taisnīgi, opozīcija varētu cerēt uz 50—60% vietu parlamentā. Taču pašreizējos apstākļos Baltkrievijā deputāti tiek nevis ievēlēti, bet gan iecelti, tāpēc mūsu izredzes novērtēt ir grūti," Dienai sacīja Apvienotās pilsoniskās partijas līderis Anatolijs Ļebedjko.

Opozīcija iepriekš sagatavoja sarakstu ar 110 kandidātiem — pa vienam katrā vietā parlamentā. Taču pirms balsojuma visi opozīcijas politiķi varētu atsaukt savu kandidatūru, ja vēlēšanu nosacījumus uzskatīs par negodīgiem.

"Pašlaik daudz runā par to, ka valdība varētu parlamentā ielaist dažus opozicionārus, lai piekāptos Rietumiem. Mūs tas neapmierina, jo galvenā problēma ir taisnīgas vēlēšanu norises neiespējamība," paziņoja A.Ļebedjko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits