Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Uzvaras dienas svinībās Maskavā piedalīsies vismaz 25 valstu līderi

Krievijas amatpersonas informē, ka vismaz 25 valstu līderi jau apstiprinājuši savu līdzdalību Uzvaras dienas svinībās 9.maijā Maskavā. Krievija šajā dienā plāno ar lielu vērienu atzīmēt 65 gadu jubileju kopš uzvaras Otrajā pasaules karā.


Maskavā plāno ierasties Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, Latvijas prezidents Valdis Zatlers, Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Čehijas prezidents Vāclavs Klauss, Polijas prezidenta pienākumu izpildītājs Broņislavs Komorovskis, kā arī Ķīnas, Itālijas, Izraēlas, Vjetnamas, Mongolijas, Serbijas, Grieķijas, Horvātijas, Slovēnijas un citu valstu līderi.


Atšķirībā no Latvijas un Igaunijas prezidentiem, uz Maskavu neplāno braukt Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kas Krieviju vēlas apmeklēt citā laikā. Maskavā nav gaidīts Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, kurš pēdējos gados kļuvis par Krievijas lielāko ienaidnieku.


9.maijā Maskavā nebūs vairāku Krievijai svarīgu valstu līderu. Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko neieradīsies, jo piedalīsies svinībās savās valstīs. Lielbritānijas premjers Gordons Brauns nevarēs ierasties 6.maijā paredzēto Lielbritānijas parlamenta vēlēšanu dēļ. Atšķirībā no sava priekšteča Džordža V.Buša, uz Maskavas svinībām nebrauks ASV prezidents Baraks Obama.


Paredzams, ka svētku parādē piedalīsies neliela Otrā pasaules kara laikā sabiedroto (ASV, Lielbritānijas un Francijas) karavīru vienība. Tas izraisījis Krievijas komunistu sašutumu, jo viņi nevēlas pieļaut «NATO karaspēka» soļošanu pa Sarkano laukumu. Svētku organizācijas komitejas vadītājs Vladimirs Kožins uzsver, ka šie karavīri parādē piedalīsies antihitleriskās koalīcijas pārstāvju statusā. «Antihitleriskās koalīcijas karaspēka vienību līdzdalība ir pierādījums no šo valstu mūsdienu valdībām, ka Otrā pasaules kara rezultāti ir negrozāmi un nekad nevar tikt pārskatīti,» apgalvo V.Kožins.


Ārvalstu līderi Maskavā saņems dāvanas ar Uzvaras dienas simboliku, ziņo RIA Novosti. Svētku rīkotāji sola, ka 9.maija vakarā Maskavas centrā gaidāms īpaši krāšņs salūts. Svētku rīkošanai plānots iztērēt vairāk kā miljards rubļu (18 miljoni latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits