Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vēsturnieks: Krievijā iznīcina arhīvu dokumentus par Gulagā ieslodzītajiem

Pamatojoties uz slepenu Iekšlietu ministrijas pavēli, Krievijā tiek iznīcināti arhīvu dokumenti par komunistiskā režīma represētajām personām, paziņojis Gulaga vēstures muzeja direktors Romāns Romanovs.

Vēstulē, kas nosūtīta Krievijas prezidenta Cilvēktiesību komisijas vadītājam Mihailam Fedotovam un kas nonākusi laikraksta Kommersant rīcībā, Romanovs raksta, ka vairāki cilvēki, kuri vēlējušies noskaidrot savu tuvinieku likteni, no Iekšlietu ministrijas saņēmuši atbildi, ka viņu uzskaites kartītes ir iznīcinātas.

Gadījumos, kad komunistu koncentrācijas nometnēs jeb tā dēvētajā Gulagā ieslodzītie mira, viņu lietas tika nosūtītas arhīvam beztermiņa uzglabāšanai. Savukārt, ja ieslodzītie tika atbrīvoti, viņu lietas iznīcināja, taču tika saglabāta uzskaites kartīte, kurā tika fiksēti bijušā ieslodzītā personas dati, kā arī ziņas par tās ieslodzījuma gaitu, pārvietošanu no nometnes uz nometni un par atbrīvošanu, piektdien Kommersant publicētajā intervijā stāsta Romanovs.

Par šo uzskaites kartīšu iznīcināšanu uzzinājis pētnieks Sergejs Prudovskis, kas pavasarī meklējis informāciju par komunistu represēto zemnieku Fjodoru Čazovu.

Uz viņa pieprasījumu Magadānas Iekšlietu pārvalde atbildēja, ka Čazova personīgā lieta saskaņā ar tolaik spēkā esošo pavēli iznīcināta jau 1955. gadā, bet uzskaites kartīte iznīcināta, pamatojoties uz 2014. gada 12. februāra pavēli, kura klasificēta kā dokuments "dienesta lietošanai", laikrakstam pastāstījis Prudovskis.

Pavēli Iekšlietu ministrija saskaņojusi ar Federālo drošības dienestu (FDD), Tieslietu ministriju, Ārējo izlūkošanas dienestu, ģenerālprokuroru un citām ieinteresētajām iestādēm.

Pavēlē teikts, ka ieslodzīto uzskaites kartiņas jāuzglabā līdz laikam, kamēr attiecīgā persona sasniegusi 80 gadu vecumu.

 

Top komentāri

hmmm
h
Tiem, kuri slaktēja nost cilvēkus, dedzināt nost papīru, acīm redzot, nav problēma.
Ezis
E
GULAG ir abreviatūra no "glavnoje upravlenije lagerej". Valsts iestāde, kas atradās Maskavā. Tur nevienu neturēja. Ieslodzītie uzturējās Sibīrijā un citur. Žēl, ka dokumentus iznīcina. Laikam kāds cenšas iznīcināt pierādījumus par saviem vai senču noziegumiem.
gugu
g
Kad visi mūsu cienījamie tautas kalpi, bijušie čekisti sasniegs 80 gadu vecumu un kļūs nevienam neinteresanti, iespējams arī uzzināsim ko par mūsu maisiem... Ātrāk nedrīkst!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits