Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Sīrijas draugi sola materiālu atbalstu opozīcijai

ASV, Eiropas un arābu valstu pārstāvji, kas ceturtdien Romā pulcējušies starptautiskās kontaktgrupas "Sīrijas draugi" sanāksmē, apsolīja sniegt konkrētu palīdzību Sīrijas opozīcijai, kas cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu.

"Ministri apsolīja sniegt vairāk politiskā un materiālā atbalsta [Sīrijas Nacionālajai] koalīcijai (SNK) kā vienīgajam Sīrijas tautas leģitīmajam pārstāvim, kā arī sniegt konkrētāku atbalstu Sīrijas iekšienē," pēc sarunām, kurās piedalījās 11 valstu un Sīrijas opozīcijas pārstāvji, sacīja pasākuma saimnieku - Itālijas - amatpersonas.

Paziņojumā "uzsvērta nepieciešamība izmainīt varas līdzsvaru uz vietas", turklāt arī norādīts, ka tiks sperti soļi, lai palīdzētu nemierniekiem "īstenot pašaizsardzību". Paziņojumā paustas bažas par Sīrijas mierīgo iedzīvotāju "šausminošajiem apstākļiem", bet Asada režīms aicināts apturēt "apdzīvoto teritoriju vienlaidu bombardēšanu".

Paziņojumā kritizēta "trešo pušu bruņojuma piegāde režīmam", kas turklāt nav mazinājusies. SNK cildināta par tās reformu centieniem, kā arī plāniem šajā nedēļas nogalē izraudzīties pagaidu valdības vadītāju.

ASV ceturtdien apsolīja 60 miljonus dolāru (30 miljonu latu) vērtas "neletālās" palīdzības piešķiršanu Sīrijas opozīcijai, kā arī pirmo reizi apņēmās tieši palīdzēt nemiernieku kaujiniekiem, piegādājot viņiem pārtiku un medikamentus. "Tuvāko mēnešu laikā, lai atbalstītu Sīrijas opozīcijas koalīcijas centienus, ASV sniegs papildu neletālo palīdzību 60 miljonu dolāru vērtībā," pēc "Sīrijas draugu" foruma sarunām sacīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. "Mēs sūtīsim medikamentus un pārtiku [nemiernieku] Augstākajai militārajai padomei," sacīja Kerijs. "Visiem sīriešiem ir jāzina, ka viņiem var būt nākotne."

60 miljonus dolāru vērtā palīdzība tiks izmantota, lai palīdzētu vietējām padomēm un kopienām Sīrijas nemiernieku kontrolētajās teritorijās, lai nodrošinātu pamata preces un pakalpojumus, kā arī lai "veiktu administratīvās funkcijas, arī drošības, sanitārijas un izglītības jomās", skaidroja ASV Valsts departamenta amatpersona. Ceturtdien izsludinātā palīdzība tiks piešķirta papildus tai 50 miljonu dolāru vērtajai palīdzībai, kuru Vašingtona jau iepriekš apņēmusies nodrošināt Sīrijas opozīcijas aktīvistiem un kas ietver arī komunikācijas iekārtas. Šī palīdzība tika piegādāta ar Turcijas starpniecību, turklāt ASV arī sniegušas humāno palīdzību 380 miljonu dolāru vērtībā ar ANO aģentūru un palīdzības organizāciju starpniecību.

Vaicāts par Kongresa apstiprinājumu finansējumam, Kerijs žurnālistiem sacīja, ka ir pārliecināts - tas tiks panākts ātri. Šo pasākumu mērķis ir dot stimulu opozīcijai un parādīt Asadam, ka viņš nevar turpināt lietot vardarbīgas metodes centienos atrisināt konfliktu, sacīja valsts sekretārs. "Tas ir sākums procesam, kas izmainīs [Asada] kalkulācijas," sacīja Kerijs.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta. Atbilstoši ANO un ASV aprēķiniem Sīriju ir pametuši vairāk nekā 750 000 bēgļu, bet vēl 2,5 miljoni ir pārvietoti Sīrijas iekšienē. Atbilstoši ANO datiem konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku.

ASV laikraksts "The Washington Post", atsaucoties uz saviem avotiem, šonedēļ ziņoja, ka Baltais nams apsver ideju par būtiskām pārmaiņām Sīrijas politikā un varētu nemierniekiem sākt piegādāt "neletālo" palīdzību - bruņu vestes, bruņumašīnas -, kā arī, iespējams, pat nodrošināt viņiem militārās apmācības. Patlaban jau tiek gatavota ASV misija nemiernieku kaujinieku apmācīšanai kādā no reģiona bāzēm, savukārt ziņoja laikraksts "The New York Times".

SNK priekšsēdētājs Ahmeds Moazs al Hatibs janvārī nāca klajā ar priekšlikumu sākt sarunas ar Damaskas režīma pārstāvjiem. Savukārt Sīrijas ārlietu ministrs Valids al Muallems pirmdien Maskavā, tiekoties ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu, paziņoja, ka Sīrijas režīms ir gatavs sarunām arī ar bruņotajiem nemierniekiem.

Lavrovs, runājot otrdien pirms sarunām Berlīnē ar ASV valsts sekretāru Keriju, sacīja, ka Sīrijas opozīcijas rindās patlaban sākuši dominēt ekstrēmi noskaņojumi, bet izredzes, ka drīzumā sīriešu starpā varētu sākties sarunas, ir pat vēl mazākas nekā pirms dažām dienām.

Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš patlaban uzturas vizītē Maskavā, tostarp pauda pārliecību, ka Sīrijas krīzei politisku atrisinājumu ir iespējams panākt dažu nedēļu laikā. "Es uzskatu, ka nākamo dažu nedēļu laikā mums izdosies rast politisku risinājumu, kas apturēs konflikta eskalāciju," intervijā radiostacijai "Eho Moskvi" sacīja Olands.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits