Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Aktīvisti: Sīrijas karaspēks Homsā izmantojis bumbas ar nāvējošu gāzi

Sīrijas karaspēks Homsā izmantojis bumbas ar nāvējošu gāzi, kas svētdienas naktī prasījusi sešu nemiernieku dzīvības, pirmdien paziņojusi Cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Atsaucoties uz Homsas aktīvistiem, tā vēsta, ka nemiernieki saelpojušies "gāzi bez smaržas un baltus dūmus", sajutuši nelabumu un stipras galvassāpes.

Amatieru uzņemtos videokadros, kas izplatīti internetā, redzams kāds cilvēks, kas guļ uz nestuvēm un cīnās pēc elpas, kamēr ārsts tur viņam uz sejas skābekļa masku.

"Tā noteikti ir indīga gāze. Mēs nezinām, kāda, bet zarīns tas nav," izteicies kāds mediķis.

Organizācija aicinājusi Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju steidzami nosūtīt uz Homsu specializētu mediķu komandu.

Kā savukārt ziņo Vietējās koordinācijas komitejas, Homsā izmantotas bumbas ar gāzi, kas izraisa muskuļu atslābumu, nopietnas elpošanas grūtības un pārmaiņas acs varavīksnenē.

Starptautiskā sabiedrība jau brīdinājusi Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu neizmantot ķīmiskos ieročus, bet Damaska vairākkārt apgalvojusi, ka nevērsīs ķīmisko bruņojumu pret savu tautu.

Decembra sākumā televīzijas kanāls "NBC News" ziņoja, ka Sīrijas armija zarīna gāzes sastāvdaļas jau esot ievietojusi lādiņos un tikai gaidot prezidenta Bašara al Asada galīgo pavēli ķīmiskā kara uzsākšanai.

Kā intervijā valsts telekanālam RT pirmdien izteicās Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, Asada valdībai ķīmiskais uzbrukums opozīcijai kļūtu "par politisku pašnāvību". Pēc viņa teiktā, Asads vairākkārt apliecinājis Maskavai, ka neplāno šādu uzbrukumu.

"Nedomāju, ka Sīrija laidīs darbā ķīmiskos ieročus," viņš paziņojis, piebilzdams, ka Krievija seko līdzi katram ziņojumam par Sīrijas ķīmisko bruņojumu, ieskaitot pat baumas, rūpīgi pārbauda visu informāciju un sazinās ar Damasku, lai būtu droša, ka šādi draudi nepastāv.

Vienlaikus ministrs izteicies, ka Maskava nedomā piekāpties "reģionālo spēlētāju ieteikumiem" un mēģināt pierunāt Asadu atkāpties. "Mēs nenodarbojamies ar režīmu nomainīšanu," viņš paziņojis.

Pirmdien ar Asadu tikās ANO un Arābu līgas miera sūtnis Sīrijā Lahdars Brahimi. Pēc tikšanās viņš izteica cerību, ka visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses spēs panākt vienošanos, lai pieliktu punktu "satraucošajai situācijai" šajā valstī.

Tikmēr opozīcijas aktīvisti paziņojuši, ka Asada režīma aviācijas uzlidojumā Halfājas pilsētiņas maiznīcai Sīrijas vidienē svētdien nogalināti vismaz 60 cilvēki, tai skaitā daudzas sievietes un bērni. Savukārt varasiestādes viņu nāvē apsūdzējušas "bruņotu teroristu grupējumu", kā tās parasti apzīmē nemierniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits