Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Baidens neatcels sankcijas Irānai, līdz Teherāna neatgriezīsies pie kodolsaistību ievērošanas

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka neatcels Irānai noteiktās sankcijas, līdz Teherāna nebūs atgriezusies pie savu starptautiskā kodolpakta saistību ievērošanas.

Vaicāts, vai viņš atcels sankcijas, lai pārliecinātu Irānu atgriezties pie sarunu galda, svētdien telekanālā CBS pārraidītajā intervijā Baidens atbildēja ar "nē".

Uz žurnālistes jautājumu, vai irāņiem vispirms būtu jāaptur urāna bagātināšana, Baidens piekrītoši pamāja ar galvu.

Baidena administrācija jau iepriekš paudusi vēlmi atgriezies kodolpaktā, ko Baidena priekšgājējs Donalds Tramps vienpusējā kārtā pameta, tomēr uzstāj, ka Teherānai vispirms pilnā apmērā jāatsāk savu saistību ievērošana.

Baidena intervija ierakstīta piektdien, savukārt svētdien Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei izteicās par labu tam, ka Irāna atgriežas pie savu kodolpakta saistību ievērošanas, tomēr tikai tad, ja vispirms tiek atceltas ASV sankcijas.

"Lai notiktu atgriešanās pie kodolvienošanās, ASV ir jāatceļ visas sankcijas - realitātē, nevis uz papīra," Hamenei sacīja valsts televīzijai.

Ja sankcijas tiks atceltas, Irāna atgriezīsies pie saistību ievērošanas, kas tai jāpilda atbilstoši starptautiskās vienošanās nosacījumiem, sacīja Hamenei, piebilstot, ka šāds viedoklis ir visā valstī un tas netiks mainīts.

"Nedz amerikāņiem, nedz eiropiešiem nav tiesību izvirzīt prasības Irānai, jo viņi atšķirībā no Irānas nav ievērojuši savas vienošanās saistības," sacīja Hamenei.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs iepriekš rosinājis, ka Eiropas Savienība varētu šajā strīdā uzņemties vidutāja lomu un koordinēt procesu, lai nodrošinātu ASV un Irānas vienlaicīgu atgriešanos pie kodolpakta saistību izpildes.

Irāna vairākkārt pēdējā laikā uzsvērusi, ka tā ievēroja visas kodolvienošanās prasības, kad to 2018.gadā toreizējā ASV prezidenta Trampa administrācija vienpusējā kārtā pameta un noteica Irānai jaunas ekonomiskās sankcijas. Irāna no pakta saistību izpildes sāka atvirzīties tikai pēc šī ASV soļa.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits