Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EDSO: Kazahstānā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās pieļauti acīmredzami pārkāpumi

Kazahstānā svētdien notikušās prezidenta vēlēšanas aizēnojuši "acīmredzami pamatbrīvību pārkāpumi", secinājusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO). Balsu "skaitīšanā konstatētas nozīmīgas procedūras kļūdas", norādīja 300 novērotāju lielās EDSO misijas vadītājs Georgs Cereceli.

Viņš uzsvēra, ka spēka pielietošana pret protestētājiem ir "dziļi satraucoša".

Jau vēstīts, ka vēlēšanu dienā abās lielākajās valsts pilsētās Nursultanā un Almati notika opozīcijas atbalstītāju demonstrācijas, kuru laikā policija aizturēja aptuveni 500 protestētājus.

"Vēlēšanu mehānismam un vadlīnijām vēl nepieciešama reformēšana," uzsvēra Cereceli.

Vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts galva Kasims Žomarts Tokajevs, paziņojusi Kazahstānas Centrālā vēlēšanu komisija.

Tokajevs par prezidentu kļuva martā, kad no amata atkāpās pirmais un ilggadējais valsts vadītājs Nursultans Nazarbajevs, un tiek uzskatīts par Nazarbajeva izraudzītu pēcteci. Lai leģitimizētu Tokajeva atrašanos prezidenta amatā, tika rīkotas ārkārtas vēlēšanas.

Nazarbajevs, kurš 1989.gadā kļuva par Kazahstānas  Komunistiskās partijas pirmo sekretāru, bija prezidents visus neatkarības gadus, līdz šogad 20.martā negaidīti atkāpās no amata un par prezidentu kļuva Tokajevs, kurš līdz tam bija parlamenta augšpalātas Senāta priekšsēdētājs. Tokajevs, kurš beidzis Maskavas Starptautisko attiecību institūtu, bijis arī ANO ģenerālsekretāra vietnieks, premjerministrs un ārlietu ministrs.

Tomēr galvenais noteicējs valstī joprojām ir 78 gadus vecais Nazarbajevs, kurš palicis Valsts drošības padomes vadītāja, Konstitucionālās padomes locekļa un valdošās partijas Nur Otan vadītāja amatos. 2010.gadā parlaments viņam piešķīra titulu "nācijas līderis". Tokajevs ir atzinis, ka svarīgākajos jautājumos konsultējas ar Nazarbajevu.

Pēc CVK sniegtās informācijas, svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās valdošās partijas Nur Otan izvirzītais Tokajevs ieguvis 70,75% balsu, bet otrajā vietā palicis Sociālekonomisko un sabiedriski politisko iniciatīvu centra prezidents Amiržans Kosanovs, kurš ieguvis tikai 16,2% balsu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits