Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ES aicina ievērot jēgpilnas humānās pauzes Gazas joslā

Gazas joslā ir jāievēro jēgpilnas pauzes kaujās un nekavējoties jāpiegādā degviela, lai slimnīcas varētu turpināt darbu, pirmdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) krīzes vadības komisārs Janezs Lenarčičs.

"Steidzami ir jānosaka un jāievēro humānās pauzes," komisārs teica bloka ārlietu ministru sanāksmē Briselē. 

Viņš norādīja, ka Gazas joslā "vairāk nekā puse slimnīcu vairs nestrādā". Galvenais iemesls slimnīcu darbības apturēšanai ir degvielas trūkums, sacīja eirokomisārs.

Vissīvākās Izraēlas un islāmistu kaujinieku grupējuma "Hamās" kaujas pašlaik notiek pie Gazas lielākās slimnīcas. 

"Hamās" kontrolētā Gazas joslas veselības ministrija pirmdien paziņoja, ka degvielas un citu nepieciešamo lietu, kā arī sīvo kauju dēļ Gazas joslas ziemeļos slimnīcas ir apturējušas darbību.  

ES svētdien izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka slimnīcas ir jāaizsargā. ES nosodīja "Hamās" par medicīnas iestāžu un civiliedzīvotāju izmantošanu par "humāno vairogu". 

Bloks arī pieprasīja "tūlītējas humānās pauzes", lai Izraēlas aplenktajā teritorijā varētu ievest nepieciešamo palīdzību. 

"Tādām pauzēm jābūt jēgpilnām," uzsvēra Lenarčičs. 

"Pirmkārt, tās jāizsludina ļoti laicīgi, lai organizācijas varētu sagatavoties to izmantošanai. Otrkārt, tām no laika viedokļa jābūt skaidri definētām," viņš piebilda. 

Arī ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paziņoja, ka "Gazai, no jebkura viedokļa raugoties, ir nepieciešama lielāka palīdzība". 

"Ūdens, degviela, pārtika. Palīdzība ir pieejama, tā ir pie robežas, gaidot iebraukšanu," viņš teica. 

Humāno paužu, nevis tūlītēja pamiera ievērošanu aicina daudzi pasaules līderi, piemēram, ASV prezidents Džo Baidens un Vācijas kanclers Olafs Šolcs. 

Kā ziņots, 7.oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju.

Teroristu kontrolētās Gazas joslas varasiestādes apgalvo, ka Izraēlas bombardēšanā esot nogalināti vismaz 11 000 cilvēku, taču šie skaitļi, domājams, ir stipri pārspīlēti, ņemot vērā to dezinformāciju, ko līdz šim izplatījis "Hamās". Turklāt liela daļa no nogalinātajiem ir islāmistu grupējumu kaujinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits