Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Krievija un Turcija Maskavā apspriedīs situāciju Sīrijas Idlibas provincē

Turcijas delegācija pirmdien dosies uz Maskavu, lai apspriestu situāciju Sīrijas Idlibas provincē saistībā ar pieaugošajām bažām par tur draudošo humāno katastrofu, paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

Simtiem tūkstošiem Idlibas provinces civiliedzīvotāju cenšas izbēgt no plašā Sīrijas prezidenta Bašāra Asada spēku uzbrukuma.

"Aptuveni miljons cilvēku no Idlibas provinces virzās uz mūsu robežām," sestdien pēc telefonsarunas ar ASV prezidentu Donaldu Trampu paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. "Mēs jau esam uzņēmuši trīsarpus līdz četrus miljonus un diemžēl neesam gatavi uzņemt vēl arī šo miljonu."

Čavušolu sestdien pēc sarunas ar Vācijas ārlietu ministru Heiko Māsu Minhenes drošības konferences kuluāros brīdinājis, ka gadījumā, ja netiks panākts pamiers, uz Turcijas robežu varētu doties pat divi miljoni bēgļu.

"Cilvēki jau ir ieradušies pie robežas, un mēs ar Vācijas atbalstu gatavojamies būvēt pagaidu nometnes, bet tas nav paliekošs risinājums. Mums ir vajadzīgs pamiers," viņš norādījis.

Pēc ministra teiktā, Turcijas delegācija pirmdien gatavojas apmeklēt Maskavu, lai runātu par situāciju Idlibā, kur Sīrijas un Krievijas spēki kopš decembra īsteno ofensīvu pret sarūkošo opozīcijas nemiernieku teritoriju.

Kā savukārt sacījis Māss, viņš mudinājis Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu censties ietekmēt Asada valdību pārtraukt karadarbību.

"Mēs esam ļoti noraizējušies, ka tas var izvērsties humānajā katastrofā, ja kaujas nemitēsies," viņš piebildis.

Čavušolu vēlāk pastāstījis, ka viņam bijusi laba saruna ar Lavrovu. Tikmēr pats Krievijas ministrs Minhenes konferencē paziņojis, ka daļā Idlibas "joprojām saglabājies viens no pēdējiem terorisma perēkļiem - vismaz Eifratas rietumkrastā".

Viņš izteicies, ka vienošanās starp Maskavu un Ankaru paredz "gan karadarbības pārtraukšanu, gan demilitarizēto zonu, bet ir svarīgi nošķirt normālo opozīciju un radikāļus" un šīs vienošanās "nenozīmē atteikšanos no bezkompromisa cīņas ar teroristiskajiem grupējumiem".

Kā uzsvēris organizācijas Human Rights Watch vadītājs Kenets Rots, krīzes novēršana ir Maskavas rokās, jo Krievijas aviācija atbalsta Asada spēkus. Viņš atzinis, ka Idlibā atrodas tūkstošiem džihādistu, bet norādījis, ka tas neattaisno civiliedzīvotāju bombardēšanu".

Rots paudis pārliecību, ka šobrīd ir svarīgi izdarīt stingru spiedienu uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, un mudinājis Eiropu gādāt par šādu spiedienu.

 

Top komentāri

rekur
r
Spriežot pēc šī brīža situācijas islamistus IIdlibā var glābt tikai turku armija. Ja Turcija nesāk tiešu karu prei Sīriju, tad islamisti 2 nedēļu laikā no visas Idlibas provinces tiks padzīti. Turcijā nav spīdoša ekon. situācija. Tieša kara gadījumā sabrūk tūrisma sezona Turcija. Tie ir 40 miljardi EU. Erdogānu vēlēšanās atbalsta tikai 42%. Ja sabruks tūrisma sezona, atbalstītāju būs 2x mazāk un Erdogāns vairs nebūs Prezidents.
00
0
Ihtamņeti izbeigušies?
janičārs
j
Turkiem jāatgūst viņu vēsturiskā Krimas pussala !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits