Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kurdi paziņo par pusautonoma reģiona izveidošanu Sīrijas ziemeļos

Sīrijas kurdi ceturtdien pasludinājuši pusautonoma reģiona izveidošanu Sīrijas ziemeļos, ko noraidījusi gan Sīrijas valdība, gan opozīcija.

Kurdu, arābu un citu partiju pārstāvji sanāksmē Rmeilanas pilsētā Hasakas provincē Sīrijas ziemeļaustrumos paziņoja, ka delegāti nolēmuši izveidot "federālu sistēmu", apvienojot trīs pārsvarā kurdu apdzīvotos kantonus Sīrijas ziemeļos.

Kurdu lēmums, domājams, saniknos Turciju, kas uzmanīgi attiecas pret jebkuru Sīrijas kurdu mēģinājumu nostiprināt savu autonomiju.

Līdz ar federālā reģiona pasludināšanu tiks centralizēta pārvalde rajonos, ko jau kontrolē kurdu partijas un to sabiedrotie.

Robežas un citas administratīvās detaļas, kas attieksies uz reģionu, tiks apspriestas dienas gaitā, paziņoja amatpersonas.

Sīrijas valsts ziņu aģentūra, atsaucoties uz Ārlietu ministriju, ziņoja, ka kurdu paziņojumam nav likumīga pamata un tas graus Sīrijas teritoriālo vienotību.

Sīrijas opozīcijas organizācija Nacionālā koalīcija savā paziņojumā brīdināja neveidot "nekādas iestādes, reģionus vai administrācijas, kas uzurpē Sīrijas tautas gribu".

Opozīcijas Augstā sarunu komiteja, kas iesaistīta Ženēvā notiekošajās Sīrijas miera sarunās, ziņoja, ka arī noraidījusi federālas sistēmas izveidošanu valstī.

Tikmēr kurdu amatpersonas uzstāj, ka tas nebūs pirmais solis pretī neatkarībai.

Kurdu partijas jau vada trīs autonomas administrācijas Sīrijas ziemeļos ar neatkarīgiem policijas spēkiem un skolām. Šie trīs reģioni robežojas ar Turciju un zināmi ar nosaukumu Kobane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits