Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kurdu komandieris Sīrijā atzīst, ka viņam trūkst uzticības Damaskai

Kurdu vadīto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) komandieris Mazlums Abdi sestdien publicētā intervijā atzina, ka trūkst uzticības Sīrijas valdībai un Krievijai, vienlaikus norādot, ka miera labā turpinās iet pa "politisko ceļu".

Sarunu nākotnei ir nepieciešamas starptautiskās sabiedrības, arī Eiropas, garantijas, Itālijas laikrakstam La Repubblica uzsvēra komandieris.

"Mums nav uzticības, bet Sīrijas problēmas nav iespējams atrisināt, neizmantojot politisko ceļu. Mums ir jārisina sarunas, "viņš sacīja. Krievija šobrīd pilda starpnieka lomu starp SDF un Sīrijas valdību, sacīja Abdi. "Mēs nebūsim daļa no vienošanās, kurā nav iekļauta mūsu tautas aizsardzība un tās politiskā, administratīvā un kultūras brīvība," viņš brīdināja.

Abdi nosodīja ASV lēmumu par aiziešanu no Sīrijas, sakot ka tādējādi dota "zaļā gaisma uzbrukumam mūsu tautai", kā arī pārkāpta SDF un Vašingtonas vienošanās.

Vaicāts par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana vēlmi panākt viņa aizturēšanu, Abdi sacīja: "Ko gan var sagaidīt no cilvēka, kurš no pasaules neslēpj savu projektu sarīkot mūsu tautas slaktiņu?"

Turcija 9.oktobrī iebruka kurdu kontrolētajās teritorijās Sīrijas ziemeļaustrumos, sagrābjot joslu 120 kilometru garumā līdzās robežai. Uzbrukumā vairāki simti cilvēku zaudēja dzīvību, bet aptuveni 300 000 devās bēgļu gaitās.

Turcija un Krievija 22.oktobrī panāca vienošanos, kas paredz kurdu spēku Krievijas un Sīrijas uzraudzītu aiziešanu arī no citiem robežapvidiem uz abām pusēm no Turcijas ieņemtās teritorijas.

Turcijas iebrukums Sīrijā kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Lēmumu par ASV karaspēka atvilkšanu no robežas Tramps pieņēma pēc telefonsarunas ar Erdoanu. ASV sabiedrotie kurdi par gaidāmo amerikāņu spēku atvilkšanu nav tikuši brīdināti un notikušo raksturojuši kā nodevību no sabiedroto puses un "dūrienu mugurā".

ASV un Sīrijas kurdi kopš 2014.gada bija sabiedrotie karā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts un ir strādājuši kopā, lai sakautu džihādistu "kalifātu". Šajā karā krituši aptuveni 10 000 kurdu vadīto spēku karotāju.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Top komentāri

Dīvaini
D
Kāpēc bilde no Oslo, no galvenās ielas uz karaļnamu.
Postalnieka
P
Tramps kurdus kinul, bet atkal vainīga Damaska. Kur tad kurdi dzīvo,Sīrijā, tātad pakļaujas Damaskai.
Scorseze
S
Izklausās smieklīgi, gluži kā kāds Daugavpils huļigāns teiktu ka viņam trūkst uzticības levitam:):):):):) beigu beigās abiem vienalga:):):):)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits