Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

papildināta (17:32) - Lavrovs: Asads ir apņēmības pilns apturēt vardarbību Sīrijā

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads viņam ir apstiprinājis, ka esot apņēmības pilns apturēt vardarbību valstī un gatavojot referendumu par konstitucionālām reformām.

Lavrovs, kas otrdien ieradās vizītē Damaskā, pauda Krievijas gatavību censties izbeigt krīzi saskaņā ar Arābu līgas piedāvāto miera plānu, kas paredz Asada varas nodošanu viceprezidentam un nacionālās vienotības valdības izveidošanu divu mēnešu laikā.

"Mēs apstiprinājām savu gatavību rīkoties ātram krīzes atrisinājumam, kas balstīts uz Arābu līgas piedāvāto plānu," pēc tikšanās ar Asadu Lavrova teikto Krievijas pozīciju citēja Krievijas ziņu aģentūras.

Lavrovs tikšanās Damaskā raksturoja kā ļoti noderīgas, lai gan gan neko neteica par Asada politisko nākotni. Tomēr viņš pauda pārliecību, ka Sīrijas valdošais režīms ir sadzirdējis Maskavas vēsti, neprecizējot, kāda tieši ir Krievijas ziņa Damaskai.

"Mums ir iemesls ticēt, ka ir sadzirdēts mūsu dotais signāls virzīties uz priekšu daudz aktīvāk un visos virzienos," klāstīja Krievijas ārlietu ministrs.

"Prezidents Asads apstiprināja, ka ir pilnībā nodevies uzdevumam izbeigt vardarbību, neatkarīgi no tā, kas ir tās avots," viņš teica, uzsverot, ka Maskava ir pārliecināta, ka "jāturpina centieni atrisināt Sīrijas krīzi".

"Krievijas puse plāno aktīvi tajā iesaistīties, tostarp turpināt darbu ar Sīrijas pusi, ar Sīrijas kaimiņiem un Arābu līgu," norādīja Lavrovs, piebilstot, ka Asads vēlas, lai Arābu līgas novērotāju misija turpina darbu un pat paplašina misiju.

"Sīrija ir norādījusi Arābu līgai par savu interesi, lai līgas misija turpinātu savu darbu un palielinātu novērotāju skaitu," teica Krievijas ārlietu ministrs, piebilstot, ka "Krievija ir pārliecināta par nepieciešamību saglabāt un paplašināt misiju, kas ir nopietns faktors situācijas stabilizēšanai Sīrijā".

Lavrovs arī paziņoja, ka Sīrija drīz paziņos grafiku, pēc kāda tiks rīkots referendums par konstitucionālām reformām.

"Prezidents Asads mūs informēja, ka jau tuvākajā nākotnē viņš tiksies ar komisiju, kas sagatavojusi jaunās konstitūcijas projektu. Darbs ir pabeigts, tagad tiks paziņots grafiks, pēc kāda notiks referendums par Sīrijai tik svarīgo dokumentu," Krievijas ziņu aģentūras citēja Lavrova teikto.

Asads Krievijas ārlietu ministram arī paudis gatavību dialogam ar visām ieinteresētajām pusēm.

"Ir skaidrs, ka centienus apturēt vardarbību jāpavada arī dialoga ar visiem politiskajiem spēkiem sākumam," Asada pausto pozīciju skaidroja Lavrovs, uzsverot, ka Sīrijas prezidents apliecinājis gatavību to darīt.

Jau vēstīts, ka Lavrovs un Krievijas Ārējā izlūkdienesta vadītājs Mihails Fradkovs otrdien ieradās Sīrijā, lai tiktos ar šīs nemieru pārņemtās valsts prezidentu Bašaru al Asadu.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Gatilovs iepriekš paziņoja, ka Lavrova un Fradkova vizīte Damaskā "apliecina stingro apņemšanos panākt konflikta politisku risinājumu".

Situācija Sīrijā ir būtiski saasinājusies, kopš sestdien Sīrijas armijas tanku un artilērijas apšaudē valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā tika nogalināti vairāk nekā 260 cilvēki.

Maskava kategoriski iestājas pret aicinājumiem censties panākt režīma maiņu Sīrijā, kas ir svarīga Krievijas bruņojuma importētāja. Sīrijas ostā Tartusā atrodas Krievijas jūras kara flotes materiāli tehniskā atbalsta punkts.

Sestdien Krievija un Ķīna izmantoja savas veto tiesības Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē un bloķēja padomes rezolūcijas projektu asinsizliešanas Sīrijā apturēšanai.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas Sīrijas Cilvēktiesību observatorija datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits