Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināts (13:29) - VIDEO: Pirmdienas rītā kafejnīcā Austrālijā saņemti gūstā 30 cilvēki; sagūstītājs pieprasa Islāma valsts karogu

Pirmdienas rītā, ap plkst.10 pēc Austrālijas laika, vismaz viens bruņots uzbrucējs populārā Sidnejas kafejnīcā saņēma gūstā apmēram 30 cilvēkus. Sagūstītājs pieprasa, lai viņam piegādā teroristiskās organizācijas Islāma valsts karogu, ziņo Austrālijas medijs news.co.au.

Austrālijas policija sākotnēji atzina, ka "nav tieša kontakta ar sagūstītāju", taču apmēram septiņas stundas pēc ķīlnieku krīzes sākuma policijai izdevies uzsākt sarunas. Sagūstītājs pats sevi sauc par "brāli".

CNN ziņo, ka pieci no ķīlniekiem ir atbrīvoti. Neviens no gūstekņiem nav cietis. Lai gan viens no atbrīvotajiem vīriešiem ir nogādāts slimnīcā, ārsti viņa stāvokli raksturo kā labu. Policija neatklāj, vai gūstekņi ir izmukuši vai palaisti.

Policijas preses konferencē amatpersonas apgalvoja, ka pie situācijas atrisināšanas strādā pasaulē labākie eksperti. Amatpersonas arī atklāja, ka sagūstītājs policijai ir jau zināma persona.    

Vairāki no kafejnīcas darbiniekiem lielāko dienas daļu bija redzami stāvam ar seju pret logiem.

Daži no darbiniekiem vienā no kafejnīcās logiem redzami, turot melnbaltu karogu, kādu bieži vien izmanto džihādisti. Tomēr šobrīd ķīlnieku krīzi amatpersonas vēl nesteidzas saistīt ar teroristiskajām organizācijām.  

Daži no ķīlniekiem ir zvanījuši uz Austrālijas medijiem, tiek pieņemts, ka sagūstītājs spiedis viņus zvanīt, bet sarunu saturs, pēc policijas lūguma, netiek atklāts. Tomēr ir zināmas sagūstītāja prasības, ziņo aģentūra LETA. Viņš vēlas saņemt Sīrijas un Irākas džihādistu grupējuma Islāma valsts karogu, kā arī runāt ar Austrālijas premjerministru Toniju Ebotu ar radio starpniecību.

Uzbrucējs teicis, ka viņš ir novietojis četrus spridzekļus - divus kafejnīcā un divus citur pilsētā, pastāstīja ķīlnieki.

Viens no ķīlniekiem savai mātei nosūtījis īsziņu ar tekstu: "Man viss ir kārtībā, mammu. Es nevaru tagad runāt!"

Sākotnējās ziņas liecināja, ka gūstā saņemti pat 50 cilvēki, tomēr Austrālijas policija šos apgalvojumus ir noraidījusi, lēšot, ka 30 varētu būt tuvāk patiesajam skaitlim.   

TV kanālu ziņu kadros arī redzams kāds pusmūža vīrietis ar īsu, sirmu bārdu un melnu lakatu galvā, kurš kafejnīcā sarunājas ar ķīlniekiem. Arī uz viņa galvas lakata redzams uzraksts arābu valodā. Vīrietim plecos ir melna mugursoma, bet mugurā - balts T-krekls un melna veste. 

CNN vēsta, ka islāma teksts uz melnbaltā karoga "Nav cita dieva kā vien Allāhs, un Muhameds ir viņa pravietis", rada bažas, ka sagūstītājs varētu būt saistīts ar teroristisko organizāciju Islāma valsts, jo Austrālija ir starp valstīm, kuras karavīri un lidmašīnas piedalās ASV vadītās koalīcijas kampaņā cīņai pret teroristisko organizāciju.  

Papildināta 4. rindkopa.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits