Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Protestos Irākā gājuši bojā septiņi cilvēki

Irākā sadursmēs ar drošības spēkiem galvaspilsētā un citviet valstī gājuši bojā vismaz septiņi protestētāji, svētdien paziņoja anonīmi avoti mediķu aprindās un aculiecinieki.

Šie bojāgājušie reģistrēti kopš sestdienas vakara Bagdādē, kā arī Basras, Nāsirījas, Dikaras un Karbalas provincēs, kur protestu izklīdināšanai izmantotas lodes un asaru gāze. 

Vardarbībā ievainoti vairāk nekā 300 protestētāju. 

Trīs cilvēki gājuši bojā Basras provincē, kad drošības spēki atklāja uguni uz protestētājiem, kas mēģināja bloķēt ceļus uz nozīmīgo tirdzniecības ostu Ummkasrā. 

Netiek precizēti citu upuru nāves apstākļi. 

Iepriekš anonīmi avoti mediķu aprindās ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka Irākas dienvidos, Nāsirījā, kur pret valdību noskaņoti demonstranti slēguši skolas un bloķējuši tiltus, naktī uz sestdienu nošauti divi protestētāji. 

Vēl vismaz 47 cilvēki ievainoti sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestētāji uz ceļiem un pie publiskām ēkām dedzināja automašīnu riepas. Nāsirīja atrodas 300 kilometrus uz dienvidiem no Bagdādes.

Irākas dienvidos protesti skāruši skolas un sabiedriskas ēkas, skolēniem un skolotājiem rīkojot mītiņus un sēdprotestus pie sabiedriskām ēkām.

Izglītības ministrija izdevusi rīkojumu, ka svētdien, kas ir pirmā skolas un darba nedēļas diena Irākā, ir jāatsākas mācībām visās izglītības iestādēs.

Tomēr protestētāji Nāsirījā pretojās ministrijas rīkojumam un slēdza skolas, novēroja AFP.

Ar naftas resursiem bagātajā Basrā demonstranti pirms rītausmas bloķējuši galvenos ceļus, tostarp tos, kas ved uz ostām Ummkasrā un Horalzubairā.

Ostās, caur kurām Irākā tiek nogādāta pārtika un medikament8i, kā arī eksportēti naftas produkti, saistībā ar protestiem pēdējās nedēļās kavējas kravu pārkraušana.

Sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem atkal izcēlušās arī Karbalā, kas ir viena no divām Irākas šiītu svētajām pilsētām.

Irākas Augstā cilvēktiesību komisija, kas ir daļēji oficiāla institūcija, vēstīja, ka svētdien gan Basrā, gan Dikarā gājuši bojā trīs cilvēki. 

Komisija aicināja Irākas valdību iesaistīties, lai "nekavējoties apturētu vardarbību". 

Kopš Irākā 1.oktobrī sākās protesti pret valdības korupciju un pamatpakalpojumu trūkumu, ar tiem saistītā vardarbībā ir nogalināti vismaz 350 demonstranti un ievainoti vairāki tūkstoši.

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

Phhh
P
Apmēram kā Latvijā, 13. janvāra nemieros ,vai tā teikt Maidanā.
Domāts ASV vēstniecībai
D
PARAZĪTU NĀCIJA !!! KAUT JUMS UZMESTU ĀTOMBUMBU PĒC IESĒJAS ĀTRĀK !!! ASV VĒSTNIEKS LATVIJĀ IR ĪSTS ŽIDA PURNS !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits