Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Sīrija sola šogad rīkot parlamenta vēlēšanas

Sīrijā šogad tiks sarīkotas parlamenta vēlēšanas, sestdien paziņoja ārlietu ministrs Valids Muallems. "Sīrija sarīkos brīvas un caurspīdīgas vēlēšanas, kurās dzims parlaments, kas pārstāvēs Sīrijas tautas centienus. Parlamenta vēlēšanas tiks sarīkotas pirms gada beigām," sacīja V. Muallems, tiekoties ar ārvalstu vēstniekiem Damaskā.

Viņš uzsvēra "Sīrijas vadības apņemšanos turpināt reformu procesu un īstenot prezidenta [Bašara al] Asada izsludinātos pasākumus".

Sīrijas prezidents Bašars al Asads ceturtdien izdeva dekrētu, ar kuru valstī tiek atļauta daudzu politisko partiju darbība. Šis dekrēts atļauj politisko partiju dibināšanu un darbību līdztekus pašlaik vienīgajai partijai Baath, kas ir pie varas kopš 1963. gada.

Valdība 24. jūlijā pieņēma likuma projektu par daudzpartiju sistēmu, ar kuru var tikt izbeigts gadu desmitiem pastāvošais Asada partijas Baath varas monopols. Asada izdotais dekrēts nozīmē, ka šis likums var stāties spēkā bez tā apstiprināšanas parlamentā.

Daudzpartiju sistēma ir viena no svarīgākajām prasībām, kuru izvirza protestētāji, kas kopš 15. marta gandrīz katru dienu rīko demonstrācijas  Sīrijā, pieprasot lielākas politiskās brīvības.

Valdības 24. jūlijā pieņemtais likumprojekts noteica galvenos mērķus un principus politisko partiju darbībā, nosacījumus to izveidošanai un noteikumus par partiju finansējumu, tiesībām un pienākumiem. Šis likumprojekts aizliedza dibināt partijas, kuru pamatā ir reliģiska, cilts vai reģionāla piederība vai profesionāla organizācija, un tādas, kas pieļauj diskrimināciju pēc rases, dzimuma vai ādas krāsas. Tas arī aizliedza ārzemju partiju darbību  Sīrijā.

Arābu sociālistiskā partija Baath ir pie varas  Sīrijā kopš 1963.gada militārā apvērsuma. Saskaņā ar konstitūciju šī partija "vada sabiedrību un valsti".

Sīrijā kopš marta vidus notiek protesti, kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju. Vēršoties pret tiem, varas iestādes ir nogalinājušas vairāk nekā 2000 civiliedzīvotāju. Asada režīms vaino nemieros "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori.

ANO Drošības padome trešdien pirmoreiz nosodīja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma asiņainās represijas pret valstī notiekošajiem protestiem.

Pieņemot pirmo paziņojumu par  Sīrijas krīzi pēc vairāku mēnešu ilgām sarunām, Drošības padome aicināja  Sīriju "pilnībā ievērot cilvēktiesības" un izbeigt vardarbību, kā arī saukt pie atbildības tās vaininiekus. Drošības padome arī izteica nožēlu par to, ka Sīrija nav īstenojusi solītās reformas, un aicināja  Sīrijas valdību pildīt savas saistības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits