Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Sīrijas diplomāti pamet prezidentu Bašāru el Asadu

Nemieru plosītās Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīmu pametuši vēl divi augsta ranga pārbēdzēji. Opozicionāru rindās iestājies Sīrijas vēstnieks Apvienotajos Arābu Emirātos Abdels Latīfs el Dabahs, kā arī viņa sieva un Sīrijas vēstniece Kiprā Lamija Hariri. Šomēnes režīmu jau pameta līdzšinējais Sīrijas vēstnieks Irākā Navafs Faress, turklāt dezertējuši arī vismaz 27 ģenerāļi.

«Ievērojamas amatpersonas no Asada iekšējā loka pamet valdību, jo prezidents briesmīgā veidā vēršas pats pret savu tautu un Asada dienas ir skaitītas,» ASV Baltā nama runasvīru Džeju Kērniju citēja Deutsche Welle.

Ceturtdien režīms pastiprināja cīņu pret opozicionāriem. Pēc pagājušās nedēļas vērienīgā uzbrukuma nemierniekiem galvaspilsētā Damaskā galvenie režīma spēki patlaban koncentrēti valsts otrajā lielākajā pilsētā un svarīgākajā ekonomikas centrā Halebā (Alepo), kurā mīt ap 2,5 miljoniem cilvēku. Pilsētnieki ziņojuši par spēcīgām un nerimstošām apšaudēm, un nemiernieki uz pilsētu atgādājuši vērienīgus munīcijas un medikamentu krājumus, gatavojoties ilgai un smagai kaujai par pilsētu. Aptuveni diviem tūkstošiem nemiernieku kaujinieku pievienojušies vēl tikpat daudz papildspēku no citām Sīrijas teritorijām.

Tuvojoties zīmīgajai kaujai, tūkstošiem cilvēku atstājuši Halebu un devušies bēgļu gaitās. Aktīvisti ir skeptiski, ka nemierniekiem izdosies noturēt iekarotās teritorijas, ja režīms liks lietā it visus spēkus, kas tam pieejami. «Viņiem trūkst stratēģiskā atbalsta un ieroču,» aktīvists Talals el Majhani stāstīja raidsabiedrībai BBC.

«Pilsētas nomalēs trešdien un ceturtdien izvietotas īpašas karaspēka daļas. Jāierodas vēl vairāk kareivjiem, lai piektdien un sestdien iesaistītos vispārējā pretuzbrukumā,» kāda režīma amatpersona norādīja ziņu aģentūrai AFP. Režīms apgalvo, ka apkaro «algotu teroristu grupu paliekas». Sīrijas valdībai pietuvinātā laikraksta Al-Watan pirmo lapu ceturtdien rotāja virsraksts «Haleba - visu kauju māte».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits