Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Sīrijas draugi spriež par Māršala plāna īstenošanu Sīrijā

Diplomāti no teju 60 valstīm ceturtdien starptautiskās "Sīrijas draugu" kontaktgrupas forumā Abū Dabī apsprieda Vācijas un Apvienoto Arābu Emirātu ierosināto ideju par Māršala plānam līdzīgas ieceres īstenošanu Sīrijā, kad tur būs atrisināts konflikts varas un opozīcijas starpā, lai paglābtu Sīrijas ekonomiku no pilnīga sabrukuma.

"Jau tagad ir īstais laiks, lai sāktu strādāt pie ilgtermiņa perspektīvas, kāda veidosies šai valstij, kad tur būs notikušas pārmaiņas," apliecināja starptautiskās kontaktgrupas "Sīrijas draugi" Ekonomikas atjaunošanas un attīstības darba grupas līdzpriekšsēdētājs Klemenss fon Gece.

Starptautiskajai sabiedrībai un sīriešiem ir jābūt labi sagatavotiem, turklāt starptautiskajai sabiedrībai ir jāizstrādā "plāni donoru palīdzības koordinēšanai" un jāgatavo "plāni kopā ar Sīrijas opozīciju", norādīja Gece.

Tostarp Krievija, kas vēl šonedēļ piedāvāja Maskavu kā Sīrijas miera sarunu norises vietu, no dalības "Sīrijas draugu" forumā Abū Dabī atturējās, jo tajā nepiedalās Sīrijas valdības pārstāvji. "Krievijas puse uzskata, ka nav iespējams apspriest suverēnas valsts ekonomikas attīstību, ja spriešanā nepiedalās šīs valsts valdības pārstāvji," apliecināja Krievijas Ārlietu ministrijas amatpersona.

Pārmaiņām Sīrijā jānotiek politiska procesa rezultātā, sacīja Gece, piebilstot, ka "Sīrijas draugu" darba grupa pilnībā atbalsta ANO īpašā Sīrijas sūtņa Kofi Annana izstrādāto miera plānu, kura īstenošana aizsākās ar pamiera noteikšanu 12.aprīlī.

Projektu principiālais mērķis ir "atjaunot Sīrijas valsti" pēc valdības nomaiņas, skaidroja Sīrijas opozīcijas delegāts Farahs Atasi. To mērķis ir piesaistīt "Sīrijā klusējošos sektorus, kas nav pilnībā pievienojušies dumpim vai arī ir atturīgi tā atbalstīšanā", norādīja opozicionārs. "Šie sektori joprojām nav pievienojušies streikiem un sēdošajām demonstrācijām, kas rada spiedienu" uz prezidenta Bašara al Asada valdību. "Mēs vēlamies šos cilvēkus iedrošināt, ka viņi ir daļa no šīs nācijas struktūras."

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vēl aprīlī paziņoja, ka Krieviju uztrauc centieni "privatizēt" Annana miera plānu un piešķirt miera plāna novērtēšanas funkcijas tādām pašizveidotām struktūrām kā "Sīrijas draugu" grupa. Tikai ANO Drošības padomei ir tiesības dot novērtējumu šī miera plāna īstenošanas gaitai, pamatojoties uz ziņojumiem, kas tiek saņemti no ANO novērotāju misijas, sacīja Lavrovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits