Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sīrijas nemiernieki aicina starptautiskos spēkus sākt uzlidojumus

Nemiernieku grupējuma Brīvās Sīrijas armijas (BSA) līderis Rijads al Asaads ceturtdien aicināja starptautiskos spēkus veikt Sīrijā uzlidojumus "stratēģiskiem mērķiem", šādi sniedzot atbalstu centieniem gāzt prezidenta Bašara al Asada režīmu.

"Mēs neatbalstām ideju par ārzemju spēku ienākšanu, kā tas bija Irākā, bet mēs gribam, lai starptautiskā sabiedrība sniedz mums loģistikas atbalstu," sacīja Turcijā mītošais nemiernieku grupējuma līderis.

"Mēs gribam starptautisko aizsardzību, lidojumiem slēgtas zonas noteikšanu, buferzonu un uzbrukumus zināmiem stratēģiskiem mērķiem, kas režīmam ir būtiski svarīgi," viņš sacīja.

Pretēju nostāju trešdien pēc sarunām Parīzē pauda lielākā Sīrijas opozīcijas grupējuma līderis. Viņš norādīja, ka viņa organizācija nevēlas, ka nemiernieki sāk bruņotus uzbrukumus Asada režīma bruņotajiem spēkiem.

BSA vajadzētu izvairīties no tiešas konfrontācijas ar režīma karaspēku, sacīja Sīrijas Nacionālās padomes priekšsēdētājs Burhans Galiuns.

"Mēs gribētu, lai šī armija turpina aizsardzības pasākumus, aizsargājot tos, kas ir pametuši [režīma] armiju, un miermīlīgās demonstrācijas, bet neveic uzbrūkošas darbības pret armiju," sacīja Galiuns.

Vienlaikus Kairā Arābu līgas valstu ārlietu ministri devuši Sīrijai laiku līdz piektdienai, lai tā atļauj valstī ierasties novērotājiem vai arī rēķināties ar sankcijām. Ministri arī solīja lūgt ANO atbalstu krīzes atrisināšanai.

Arābu līga aicinājusi Sīriju līdz piektdienai parakstīt vienošanos, ļaujot valstī iebraukt novērotājiem, kas uzraudzītu situāciju uz vietas, sacīja līgas priekšsēdētājs Nabils al Arabi.

Ārlietu ministri arī vienojušies sestdien sarīkot līgas ekonomikas nozares sēdi, lai spriestu par sankcijām pret Damasku, ja tā līdz piektdienai nebūs parakstījusi vienošanos.

Ministri "informēs ANO ģenerālsekretāru par savu lēmumu un lūgs viņu spert visus nepieciešamos soļus, lai atbalstītu Arābu līgas centienus panākt kritiskās Sīrijas situācijas atrisinājumu".

Pagājušajā nedēļā BSA paziņoja, ka ir izveidota pagaidu militārā padome ar mērķi gāzt prezidenta Asada režīmu un pasargāt civiliedzīvotājus no tā represijām.

"Ņemot vērā šīs fāzes vajadzības un Sīrijas revolūcijas prasības, BSA ir izveidojusi pagaidu militāro padomi," bija teikts tās paziņojumā. Padomes mērķis ir "gāzt pašreizējo režīmu, aizsargāt Sīrijas civiliedzīvotājus no represijām, aizsargāt privāto un sabiedrisko īpašumu, novērst haosu un atriebību".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits