Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Sīrijas nemiernieki guvuši lielāko uzvaru kopš nemieru sākuma

Sīrijas nemiernieki pirmdien guvuši lielāko uzvaru kopš nemieru sākuma 2011.gada martā - viņiem izdevies sagrābt savā kontrolē lielāko daļu Rakas, kas atrodas Eifratas krastos netālu no Turcijas robežas.

Sīvas kaujas par pilsētu notiek vairākas dienas, bet nemierniekiem izdevies iegūt teju pilnīgu kontroli pār Raku. Vēl neiekarotas palikušas tikai dažas režīma spēku pozīcijas, tostarp Sīrijā valdošās partijas "Baath" birojs, informēja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). "Šī ir pirmā provinces galvaspilsēta Sīrijā, kur nemiernieki guvuši šādu progresu," aģentūrai AFP norādīja SOHR direktors Rami Abdelrahmans, piebilstot, ka džihādistu grupējums Al Nusra cīnījās par pilsētu līdz ar citiem nemiernieku kaujiniekiem.

Internetā ievietots video liecina, ka Rakā nemiernieki iznīcinājuši Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tēva - Hafeza al Asada - statuju. Rakā, kur iepriekš iedzīvotāju skaits sasniedza aptuveni 240 000, tagad mitinās aptuveni 800 000 cilvēku, jo daudzi ieradušies šajā pilsētā, bēgot no vardarbības citviet valstī.

Atbilstoši ANO datiem Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši vairāk nekā 750 000 bēgļu, bet vēl 2,5 miljoni ir pārvietoti Sīrijas iekšienē.

Pirmdien vardarbībā Sīrijā dzīvību zaudēja vismaz 105 cilvēki, tostarp 30 civiliedzīvotāji, informēja SOHR. Sīrijas vidienē nemierniekiem nācies saskarties ar vērienīgu armijas ofensīvu, kuras mērķis bija atkarot nemiernieku kontrolētos Himsas rajonus.

Kaujas Himsā ir "smagākās kaujas vairāku mēnešu laikā un tur ir desmitiem kritušo un ievainoto uzbrucēju vidū", ziņoja SOHR. Organizācijas apkopotā informācija liecina, ka svētdien vien abās pusēs krituši 219 kaujinieki.

Tikmēr režīmam lojāli noskaņotais laikraksts Al-Watan ziņo, ka Alepo provincē, kur nemiernieku kaujiniekiem pēc vairāku dienu ilgām cīņām izdevās ieņemt policijas akadēmiju, nemiernieki noslepkavojuši 115 policistus.

Pēc nedēļas nogales smagajām cīņām desmitiem ievainotu Sīrijas karavīru šķērsoja Irākas robežu, lai tur saņemtu medicīnisko palīdzību. Pēc tam viņus bija paredzēts pa "oficiāliem kanāliem" atgriezt Sīrijā. Tomēr ceļā 48 no viņiem tika nogalināti. Irākas Aizsardzības ministrija informēja, ka uzbrukumu veikusi Sīrijas "teroristu grupa, kas iefiltrējusies Irākas teritorijā". Uzbrukumā tika nogalināti arī deviņi Irākas karavīri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits