Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Trimdā mītošais Sīrijas līdera tēvocis gatavs uzņemties pārejas procesa vadību

Sīrijas līdera Bašara al Asada trimdā mītošais tēvocis Rifaats al Asads apliecinājis, ka vēlas uzraudzīt varas pārņemšanas procesu dzimtenē.

Svētdien Rifaats sevi pieteica kā jaunas trimdas opozīcijas kustības vadītājs, bet vēlāk intervijā mudināja arābu valstu un pasaules līderus risināt sarunas par viņa brāļadēla atkāpšanos no amata.

Tomēr tas, ka viņam ir ciešas saites ar pašreizējo režīmu un ka pēc došanās trimdā viņš dzīvojis pārticībā un plašu vērienu, var mazināt viņa pievilcību opozīcijas grupējumu vidū.

"Atrisinājums varētu būt tāds, ka arābu valstis garantē Bašara al Asada drošību, lai viņš var atkāpties un tiek aizstāts ar kādu, kuram ir finansiāls atbalsts un kurš var gādāt par Bašara cilvēkiem pēc viņa atkāpšanās," skaidroja Rifaats. "Tam ir jābūt kādam no ģimenes. Man vai kādam citam."

Rifaats bija Sīrijas iekšējās drošības dienesta vadītājs 70.gados un 80.gadu sākumā.

1982.gadā viņa vadītie spēki apspieda islāmistu dumpi Hamas pilsētā, nogalinot no 10 līdz 25 tūkstošiem civilistu.

1983.gadā, kad viņa brālis, toreizējais prezidents Hafezs al Asads, ārstēja sirds slimības, Rifaats mēģināja pārņemt varu valstī. Tomēr Hafezs no slimošanas atguvās, un 1983.gadā Rifaats devās trimdā.

"Režīms ir gatavs atteikties no varas, bet tam ir vajadzīgas garantijas - ne tikai personīga drošība tā biedriem, bet arī par to, ka pēc tā likvidēšanas nesākas pilsoņkarš," sacīja Rifaats, brīdinot par nesaskaņām dažādo Sīrijas reliģisko kopienu starpā.

"Mums ir vajadzīga starptautiska vai arābu alianse, kas varētu iesaistīties sarunās ar valdību un būt garants attiecībā uz piekāpšanos, ko režīms varētu veikt."

Viņš ierosināja, ka zināmu lomu varētu uzņemties Lielbritānija, Francija un Sīrija.

Rifaats norādīja, ka opozīcijas grupējums - Parīzē mītošā Burhana Galiuna Sīrijas Nacionālo padome - ir "Musulmaņu brālība, kas slēpjas aiz kāda, kas Sīrijā nav pazīstams".

Sīrijas iekšējās opozīcijas grupējumi ir gatavi kompromisam, norādīja Rifaats, vienlaikus uzsverot, ka sarunās nebūs iespējams vienoties par pamieru bez palīdzības no ārpuses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits