Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Turcija pēc ANO ziņojuma nonākšanas atklātībā izraida Izraēlas vēstnieku

Turcija pēc ANO ziņojuma nonākšanas atklātībā, ka Izraēlas spēki pret Gazas joslas palīdzības flotiles aktīvistiem lietojuši pārmērīgu spēku, izraidījusi Izraēlas vēstnieku Ankarā un apturējusi visus militāros kontaktus.

"Šobrīd mūsu veiktie pasākumi ir šādi: Attiecības starp Turciju un Izraēlu tiks pazeminātas līdz otrā sekretāra līmenim. Visas par otrā sekretāra līmeni augstākas amatpersonas, visupirms jau vēstnieks, tiks izraidītas atpakaļ uz savu valsti, vēlākais, līdz trešdienai," preses konferencē paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu.

Turcija jau iepriekš brīdināja, ka noteiks Izraēlai sankcijas, ja tā neatvainosies par traģisko incidentu uz Gazas joslas palīdzības flotiles, kura laikā pērnajā maijā tika nogalināti deviņi turku aktīvisti.

Izraēla kategoriski atsakās atvainoties par 2010.gada 31.maija uzbrukumu tā dēvētajai Brīvības flotilei, taču pagājušajā gadā nāca klajā ar kompensāciju plānu.

Davutoglu iepriekš uzsvēra, ka Izraēlas atvainošanos un apliecinājumu izmaksāt kompensācijas Ankara cer sagaidīt, vēl pirms ANO publicē ziņojumu par traģisko incidentu.

ANO izmeklēšanas ziņojums vēl nav oficiāli izplatīts, taču tas publicēts laikrakstā "The New York Times".

Avīzē publicētajos izmeklēšanas secinājumos teikts, ka Izraēlas spēki pret Gazas joslas palīdzības flotiles aktīvistiem lietojuši pārmērīgu spēku, kā arī secināts, ka flotiles organizatori bijuši pārgalvīgi, un konstatēts, ka Izraēlas īstenotā Gazas joslas jūras blokāde ir likumīga.

Kā jau vairākkārt ziņots, 2010.gada maijā Izraēlas desantnieki ieņēma turku prāmi, kas vadīja sešu kuģu flotili, mēģinot pārraut Izraēlas īstenoto jūras blokādi ap Gazas joslu. Operācijā dzīvību zaudēja deviņi Turcijas pilsoņi, un tā izraisīja diplomātisko krīzi attiecībās ar Ankaru, kas nekavējoties atsauca no Izraēlas savu vēstnieku. Kopš tā laika Turcija ir pieprasījusi, lai Izraēla atvainojas par asinsizliešanu, kā arī izmaksā kompensācijas upuru ģimenēm.

"Izraēlas lēmums likt karavīriem ieņemt kuģus, pielietojot tik vērā ņemamu spēku tik lielā attālumā no bloķētās zonas un neizsakot pēdējo brīdinājumu pirms kuģu ieņemšanas, uzskatāms par pārmērīgu un nesaprātīgu," secinājuši izmeklētāji bijušā Jaunzēlandes premjerministrs Džefrija Pālmera vadībā.

Tiesu medicīnas ekspertu slēdziens liecina, ka "lielākā daļa mirušo saņēmuši vairākus šāvienus, arī mugurā vai no tuva attāluma", par ko Izraēla "nav pienācīgi informējusi".

Tajā pašā laikā izmeklētāji norāda, ka flotiles aktīvisti rīkojušies pārgalvīgi, cenošoties pārraut Izraēlas īstenoto Gazas joslas blokādi.

ANO ziņojumā Izraēla aicināta "izteikt atbilstošu nožēlas paziņojumu" un izmaksāt kompensācijas bojāgājušo tuviniekiem un ievainotajiem.

Reaģējot uz presē publicētajiem ANO ziņojuma fragmentiem, vārdā neminēta Izraēlas amatpersona ziņu aģentūrai AFP piektdien apstiprināja, ka Izraēla pieņems ziņojumu, tiesa gan - ar noteiktiem iebildumiem.

"Pēc ziņojuma oficiālās publicēšanas mēs nāksim klajā ar paziņojumu, ka to pieņemam ar noteiktiem iebildumiem," skaidro amatpersona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits