Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Turcijas valdošā partija tiesā cīnās pret slēgšanu

Ceturtdien Turcijas Konstitucionālās tiesas priekšā stājās premjerministra vietnieks Kemils Kikeks, lai cīnītos pret centieniem aizliegt valstī valdošo Taisnības un attīstības partiju (AKP). Prokurori apgalvo, ka islāmiskā partija vēlas valstī ieviest šariata likumus un apdraud Turcijas sekulārismu, ziņo AP. Savu pārliecību viņi pamato ar kādreizējo islāmistu darbošanos partijas vadībā un tās neveiksmīgo mēģinājumu atļaut galvas lakatu nēsāšanu skolās. Prokurori to uzskata par pietiekamu iemeslu, lai partiju likvidētu, bet premjerministram Radžipam Tajipam Erdoanam un prezidentam Abdullam Gilam aizliegtu darboties politikā.

Pati partija apgalvo, ka ir demokrātiska un proeiropiska kustība, kurai valsts islamizācija nav ne padomā. Kā vēsta vietējais laikraksts Hurriyet, K.Kikeks arī atsaucās uz citu lietu, kurā Konstitucionālā tiesa atteicās slēgt prokurdisko partiju HAK-PAR. "Politisko partiju pārliecība, ka valsts problēmas var atrisināt ar atšķirīgu pieeju, nav pamats slēgšanai," toreiz lēma tiesa. Tomēr vietējie politikas eksperti uzskata, ka AKP pozīcijas nav pilnīgi drošas.

Partija uzskata, ka pret to ierosinātā lieta ir vēlēšanās zaudējušo opozicionāru sākta ideoloģiska un politiska cīņa, nevis patiesas raizes par valsts nākotni. Par to liecinot arī šonedēļ valstī veiktie nacionālistu grupējuma Ergenekon dalībnieku aresti. Viņi tiek vainoti valsts apvērsuma organizēšanā, lai panāktu Turcijas atgriešanos pie dibinātāja Ataturka sludinātajiem pamatprincipiem, ziņo Hurriyet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits