Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Aicina būt uzmanīgākiem dzelzceļa tuvumā

Pirmdien, 7.maijā, Starptautiskās drošības dienas uz dzelzceļa pārbrauktuvēm ietvaros Teikas vidusskolas 1. klašu skolēni, Valsts policijas un mediju pārstāvji tikās Latvijas dzelzceļa (LDz) organizētā Drošības stundā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Kā liecina statistika, 98% situāciju dzelzceļa negadījuma izraisītājs ir ceļu satiksmes dalībnieks, nevis nenostrādājusi barjera, dzelzceļa luksofors vai  brīdinošais skaņas signāls.

Lai aicinātu sabiedrību pievērst lielāku uzmanību drošībai sliežu ceļu tuvumā, LDz tradicionāli piedalās Dzelzceļa pārbrauktuvju drošas šķērsošanas dienā, ko vakar atzīmēja ne vien Latvijā, bet arī 42 citās pasaules valstīs. Jau piekto gadu šī pasākuma iniciators ir Starptautiskā dzelzceļu savienība (UIC). Šis gads veltīts izglītības veicināšanai un drošas uzvedības mācīšanai dzelzceļa tuvumā. Atbilstoši Starptautiskā dzelzceļu savienības šī gada iecerei – īpašu vērību pievērst izglītības jomai - Dzelzceļa pārbrauktuvju drošas šķērsošanas dienu Latvijā LDz velta dzelzceļa drošības izglītības tēmai, vienlaikus atzīmējot desmit gadu jubileju, kopš Latvijas dzelzceļš uzsācis bērnu izglītošanu. Turklāt pērn uz dzelzceļa nav ievainots un bojā gājis neviens bērns līdz 15 gadu vecumam.Jau desmit gadu izglīto bērnus par drošībuŠogad aprit desmit gadi, kopš Latvijas dzelzceļš Latvijas skolās uzsāka ar dzelzceļu saistītās drošības apmācības – drošības stundas. Tajās bērni draudzīgā vidē ar dažādu rotaļu, konkursu un multfilmu palīdzību uzzina ne tikai par to, kā pareizi šķērsot dzelzceļu, uzvesties uz perona vai vilcienā, bet arī daudz interesanta par dzelzceļu un vilcieniem. Latvijas dzelzceļa drošības speciālisti ik gadu organizē dzelzceļa drošības izbraukuma stundas visā  Latvijā un, piemēram, pērn šo drošības stundu ietvaros dzelzceļa drošības jautājumus izzinājuši bērni no 39 skolām, kopumā – 90 klases.

Vēl senāka vēsture kā drošības stundām ir pirmajai izglītojošajai grāmatiņai bērniem par drošības jautājumiem – to LDz izdeva jau pirms piecpadsmit gadiem, un pirmajam izdevumam sekoja  citi. Turpinot rūpēties par bērnu izglītošanu dzelzceļa sliežu tuvumā, 2003. gadā Latvijas dzelzceļš izstrādāja metodisku apmācības programmu dažāda vecuma bērniem, kā arī uzsāka sadarbību ar animācijas filmu studiju Animācijas Brigāde, veidojot tematiskas multiplikācijas filmas par dzelzceļa drošību. Šo gadu laikā tapušas 14 filmiņas, kas ne vien rosinājušas bērnus apgūt drošības jautājumus, bet arī guvušas starptautisku atzinību Starptautiskās dzelzceļu savienības filmu festivālā un šogad pavasarī Vispasaules Transporta drošības filmu festivālā. Gadu gaitā tapuši daudzi izglītojoša satura mācību līdzekļi dažādu vecumu bērniem un jauniešiem.

Kopā ar Valsts policiju un Statoil

Lai panāktu lielāku sabiedrības uzmanību drošībai uz pārbrauktuvēm, LDz Drošības dienu uz dzelzceļa pārbrauktuvēm organizējusi sadarbībā ar Valsts policiju un degvielas tirgotāju uzņēmumu Statoil Fuel & Retail Latvia. Tā kā tieši jaunieši visbiežāk nenovērtē situācijas nopietnību dzelzceļa tuvumā, Valsts policija drošības dienas ietvaros kopā Latvijas dzelzceļu nolēmusi uzrunāt tieši bērnu un jauniešu auditoriju, kas nepietiekami pārliecinās par drošību, ir izklaidīgi un mēdz austiņās skaļi klausīties mūziku. No 7. – 12. maijam policija pievērsīs īpašu uzmanību satiksmes noteikumu ievērošanai dzelzceļa tuvumā pievērsīs īpašu uzmanību tam, kā dzelzceļa pārbrauktuvju tuvumā tiek ievēroti noteikumi, nepieciešamības gadījumā policijas darbinieki vēlreiz atgādinās, stāstīs, izglītos. Kā norāda Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšniece Vineta Mistre, dzelzceļa drošības tēmas policijai ir ļoti būtiskas, jo, neskatoties uz preventīvo darbu, ik gadu šāda veida negadījumos turpina ciest cilvēki. Saskaņā ar statistikas datiem, 2011. un 2012. gadā uz dzelzceļa pārbrauktuvēm fiksēti vairāk nekā 900 pārkāpumi.

Savukārt uzņēmums Statoil šajā nedēļā savās degvielas uzpildes stacijās autovadītājiem dalīs auto gaisa atsvaidzinātājus ar atgādinājumu, būt uzmanīgam uz dzelzceļa pārbrauktuves.

Fakti. Pārrunā tos ar savu bērnu!

• Ja vilciens brauc ar 90 km/h, tā apstāšanās ceļš, atkarībā no vilciena svara var būt līdz pat 1200 metriem. Salīdzinoši automašīnai, braucot ar ātrumu 100 km/h, apstāšanās ceļš ir 80 metri.
• Lokomotīve kopā ar vagoniem  sver aptuveni 6000 tonnu.
• Iespēja palikt neskartam sadursmē ar vilcienu ir tik pat liela kā skārda bundžiņai sadursmē ar auto.
• Sadursmē ar vilcienu iespēja izdzīvot ir 40 reizes mazāka nekā divu citu sauszemes transportlīdzekļu sadursmē: letalitātes ziņā dzelzceļš ir 10 reizes bīstamāka vieta par auto ceļu.
• Braucošam vilcienam vienmēr ir priekšroka pār citiem braucējiem, gājējiem, ugunsdzēsēju, policijas un pat ātrās palīdzības transportu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ilga degšana

Lasot šo rakstu, tu uzzināsi ar kādiem paņēmieniem to izdarīt, lai varētu ilgāk baudīt siltumu no labākās apkures pasaulē - malkas krāsns.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti