Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Baiba Krūmiņa, Lattelecom BPO privātpersonu pakalpojumu grupas vadītāja skaidro IIN atmaksas kārtību

"Ņemot vērā strauji mainīgo likumdošanu un nepietiekamo informāciju iedzīvotājiem par attaisnoto izdevumu atmaksu, Uzziņu dienests 1188 no 23.novembra sniedz konsultācijas un piedāvā profesionālu grāmatvežu palīdzību arī par Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksas kārtību un tai nepieciešamo dokumentāciju.

Papildus konsultācijām, 1188 sadarbībā ar Lattelecom BPO grāmatvedības speciālistiem piedāvā iedzīvotājiem aizpildīt deklarāciju, sagatavot visus nepieciešamos dokumentus un iesniegt tos VID viņu vietā. Šī gada 1.decembrī tika pieņemti kārtējie grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas nosaka, ka no nākamā gada 1.janvāra iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) līdzšinējo 23% vietā būs 26%. Savukārt neapliekamais minimums netiks grozīts un tāpat kā šogad veidos 35 Ls, bet neapliekamais minimums par katru apgādībā esošu personu būs 63 Ls.

Lai kaut minimāli samazinātu IIN palielināšanas sekas, atgādinām, ka ņemt apgādībā var ne tikai bērnus. Apgādībā var ņemt vecākus, vecvecākus, mazbērnus, nestrādājošu laulāto, pie nosacījuma, ka viņi nesaņem algu, pabalstus vai pensiju, tādejādi palielinot uz rokas saņemamo summu.

Piemēram, ja vīrs 2009.gadā četrus mēnešus bijis bez darba un nav saņēmis bezdarbnieka pabalstu, strādājoša sieva to var ņem apgādībā un saņem nodokļa atvieglojumus. Ja mātei līdz pensijai vēl divi gadi un darba nav, meita var apgādībā ņemt arī māti un saņemt nodokļa atvieglojumu. Atvieglojumu piemērošana ļaus ietaupīt ievērojamu summu, kā arī, veicot pārrēķinu par iepriekšējiem trim gadiem, no valsts budžeta iespējams saņemt atpakaļ pat vairāk nekā simts latus. Šādi gadījumi ir daudz, un katram ir piemeklējams risinājums.


Pozitīvais ir tas, ka, ja par ņemšanu apgādībā nebiji iedomājies vai nezināji pirms tam – Tu to vari izdarīt arī tagad, un saņemt neizmantoto atvieglojumu naudu pēc deklarācijas iesniegšanas. Turklāt ar 2010.gada 1.janvāri visas darbības, kas veicamas VID, varēs veikt jebkurā nodaļā, vairs nebūs obligāti jāvēršas VID pēc savas deklarētās dzīvesvietas, tātad, lai ņemtu apgādībā savus tuviniekus, varēs doties uz tuvāko VID nodaļu.

Iedzīvotājiem vajadzētu aktīvi izmantot iespēju atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokli par izglītību, medicīniskajiem pakalpojumiem, zobārstniecību, par ieguldījumiem trešajā pensiju līmeni. Turklāt to var izdarīt arī par tuvākajiem radiniekiem, kam šāda iespēja nav (piemēram, tēva pensionāra izdevumiem par ārstēšanos slimnīcā, bērna breketēm, vīra šoferu kursiem, sievas mācībām augstskolā u.c.).

Jāpievērš uzmanība faktam, ka 2010.gada attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ietveramā izdevumu kopējā summa ir 150 Ls maksātājam un viņa ģimenes locekļiem katram (2009.gadā tie ir 300 Ls). Tātad par 2009.gadu Tu vari atgūt 23% no 300 Ls, par 2010.gadu - 26% no 150 Ls.

Daudz iedzīvotāju nezina, ka izglītības un ārstnieciskie izdevumi pārnesami uz nākamajiem pieciem taksācijas gadiem, tas ir iespējams arī gadījumos, ja fiziskai personai taksācijas gadā nav bijuši ar nodokli apliekami ienākumi.


Tātad, ja katra ģimene zinās, par ko viņiem pienākas iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi un pārmaksātā nodokļa atmaksa, jo lielāka būs iespēja kaut reizi gadā saņemt plānotu prēmiju no valsts budžeta.

Vairāk informācijas, zvanot pa uzziņu tālruni 1188!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Efektīvi veidi, kā samazināt gaisa mitrumu dzīvoklī

Gada vēsākajos un drēgnākajos mēnešos paaugstināts gaisa mitrums dzīvoklī nav nekas neparasts. Temperatūras samazināšanās, nokrišņi, taupīšana uz apkures, drēbju žāvēšana iekštelpās un nepietie...

Idejas siltam un stilīgam apģērbam

Kad temperatūra sāk kristies, ir svarīgi, lai apģērbs nodrošinātu siltumu, taču tas nenozīmē, ka stilam jāpaliek otrajā plānā. Rudens un ziemas sezona ir lieliska iespēja atklāt slāņošanas māksl...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti